skip to Main Content

Bekkenbodemklachten na de bevalling

Na een bevalling blijven vrouwen vaak klachten houden. Ze zouden beter geholpen kunnen worden, zeggen experts. „Veel vrouwen hebben geen idee wanneer en waar ze hulp moeten zoeken.”

Toen Caroline Hoek (54) uit Middelburg na haar bevalling aan de verloskundige vertelde dat ze niet durfde te poepen, kreeg ze te horen dat dat normaal was. Ze was immers ingeknipt en gehecht, alles daar beneden was nog gevoelig. Een beetje nerveus zijn bij de eerste keer weer naar de wc gaan, is heel normaal, zo kreeg ze te horen. Ze moest toch maar gewoon even doorzetten. Dus zette ze door. Haar anus scheurde. Gekweld door helse pijnen stapte ze naar de huisarts. Die gaf haar een zalfje mee.

Uiteindelijk zou het ruim vijfentwintig jaar duren voordat Caroline Hoek aan haar klachten geholpen werd. Bij een kliniek in Bilthoven, gespecialiseerd in klachten rond de anus, waar veel vrouwen komen met klachten na de bevalling. Hier werd Hoek dan eindelijk geopereerd. De scheur die na de bevalling was ontstaan bleek nooit geheeld. Er zat een wond die moest worden schoongemaakt. „Mijn bekkengebied bleek zo verkrampt dat het signaal om de kringspier te ontspannen niet meer werkte. Er waren uiteindelijk drie botoxinjecties nodig om de boel weer ontspannen te krijgen.”

Lees meer: Als na de bevalling de pijn blijft
Bron: nrc.nl

Back To Top
X