skip to Main Content

Bekkenbodemproblemen en matjes

Bekkenbodemproblemen en matjes: de feiten

In Nederland krijgt één op de drie vrouwen op enig moment in haar leven te maken met een verzakking van de bekkenbodem. Dit kan een ‘constant zwaar of balgevoel’ geven. Klachten van urineverlies of juist slecht kunnen uitplassen. Klachten van slecht de ontlasting kwijt kunnen of aandrang hebben terwijl er niets komt en klachten van verlies van windjes of ontlasting. Het vrijen wordt ook erg beïnvloed, waardoor de eigenwaarde van een vrouw wordt aangetast. Er hangt ‘iets’ uit de vagina en zit in de weg of het doet pijn bij het vrijen.

Veel vrouwen met bekkenbodemklachten durven niet om hulp te vragen vanwege alle ophef over de behandeling van verzakking. Sommige vrouwen mijden de dokter zelfs, uit angst om ‘een matje aangepraat’ te krijgen. Daardoor lopen veel patiënten onnodig met klachten rond. Klachten waar op veel andere manieren iets aan te doen is. Daarom zetten we hier graag enkele feiten op een rijtje over bekkenbodemproblemen en matjes.

Behandelmogelijkheden verzakking zonder operatie.
De overgrote meerderheid van vrouwen met verzakking kan afdoende worden geholpen door goede voorlichting, aanpassing van de levensstijl en door bekkenfysiotherapie. Helpen die relatief eenvoudige oplossingen niet, dan kan ook een zogenoemde ring (pessarium) worden geplaatst. Dat gebeurt allemaal zonder operatie.

Opereren?
Wanneer alle andere opties niet helpen, wordt bij één op de tien vrouwen met een verzakking een operatie uitgevoerd. Tijdens een zogenoemde ‘klassieke’ operatie, probeert de gynaecoloog, met behulp van het eigen weefsel van de vrouw, de bekkenbodem te herstellen. Die operatie is nog bepaald niet ideaal. Een kwart van de vrouwen die deze operatie ondergaat wil op enig moment opnieuw worden geopereerd vanwege terugkerende klachten.

Wanneer praten over een matje?
Klassieke operaties hebben in een kwart van de gevallen geen afdoende resultaat. Gynaecologen wilden betere behandelingen; de matjes werden met veel enthousiasme omarmd. Met te veel enthousiasme, zoals we inmiddels weten. Elke behandeling hoort in goed overleg en met toestemming te worden afgesproken. U mag veel vragen stellen.

De eerste generatie matjes kende een relatief hoog risico op complicaties, met soms ernstige blijvende gevolgen. Deze zijn vier jaar geleden van de markt gehaald.

De nieuwe generatie matjes lijkt een aanzienlijk lager risico op complicaties: ongeveer  5 % in plaats van 25% te hebben. Let wel: dat is het risico op de korte termijn. Er is een uitgebreide, verplichte registratie van matjes die door de gynaecologen worden geplaatst. Ze mogen ook alleen worden geplaatst in ziekenhuizen met voldoende ervaring, en door gynaecologen die voldoende van deze operaties uitvoeren.

Altijd pijn na operaties aan de bekkenbodem?
Een operatie aan de bekkenbodem is ingrijpend. Na zo’n operatie is er dan ook altijd een risico op pijnklachten. Na het plaatsen van een matje is er meestal de mogelijkheid om het matje weer te verwijderen, ook in Nederland. Het is de vraag of dit wenselijk of zinvol is. Een nieuwe operatie geeft ook opnieuw een risico op extra pijn. De ervaring leert dan ook dat bij vrouwen waarbij het matje is verwijderd de klachten niet (geheel) zijn verdwenen.

Een matje is geen bandje
Een ‘matje’ is iets anders dan een ‘bandje’ dat gebruikt wordt bij de behandeling van stress urine incontinentie. Een matje wordt gebruikt bij een verzakking van de bekkenbodem. Een bandje wordt gebruikt bij stressincontinentie. Bij vrouwen die een beetje urine verliezen wanneer ze moeten hoesten, lachen of huppelen zou een bandje geplaatst kunnen worden, wanneer fysiotherapie niet helpt.

Een verzakking is ernstig genoeg om altijd naar de dokter te gaan!
Vrouwen met een verzakking die niet naar de dokter gaan uit angst dat die alleen maar een matje kan plaatsen, doen zichzelf tekort. Zoals in de inleiding beschreven is een verzakking meer dan ‘zomaar een beetje ongemak’. Het kan gaan om een ‘balgevoel’, urineverlies, verlies van ontlasting of pijn bij het vrijen. Er is heel veel mogelijk om deze klachten te verhelpen vóór er eventueel een matje kan worden overwogen.

Als een van de allerlaatste opties kan het plaatsen van een matje met inmiddels beter materiaal worden overwogen. Mocht dit een passende oplossing zijn bijvoorbeeld bij vrouwen die al meerdere operaties zonder matje hebben ondergaan en nog steeds klachten van een verzakking hebben, dan is dat altijd na goede voorlichting over de voor- en nadelen. Deze zullen worden afgewogen tegenover andere behandelingsopties.

Helaas is de ideale oplossing voor een verzakking nog niet gevonden. Wetenschappelijk onderzoek moet hier de komende jaren meer zicht op gaan geven.

Er is hulp bij Stichting Bekkenbodem4All (voorheen PGN en SBP). Er is een hulplijn voor vragen bij bekkenbodemproblemen: tel 0184-641812.
Maandagochtend van 09.00 – 12.00 uur
Donderdagmiddag van 13.00 – 16.00 uur

We adviseren U iemand mee te nemen die u helpt de vragen te stellen wanneer u bij uw arts bent. Stem alleen in met een behandeling, waar u zelf achter staat en zich goed bij voelt. Op de site van NVOG staan vragen die u uit kunt printen en mee kunt nemen naar de arts.
Wij nemen uw vragen of klachten serieus!

Back To Top
X