Ga naar hoofdinhoud

‘Een HPV-infectie raakt niet alleen vrouwen’

Het humaan papillomavirus (HPV) kan onder meer baarmoederhalskanker veroorzaken. Maar ook mannen kunnen kanker krijgen wanneer ze besmet raken met dit virus. Het overkwam Joost van de Ven, nota bene zelf gynaecoloog.

Het begon in december 2020. Joost van de Ven, 37 jaar en gynaecoloog in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, merkte opeens dat hij een zwelling had in zijn hals. „Het voelde niet pluis. Toch besloot ik af te wachten, in de hoop dat het vanzelf weg zou gaan.” In de derde week van januari liep hij toch voor de zekerheid even binnen bij een internist in het ziekenhuis. „Die zag meteen: dit is niet goed. Na een echo, biopt en een MRI-onderzoek werd besloten tot een operatie. Daarbij zijn een lymfeklier en een speekselklier verwijderd. Na analyse van het weefsel kwam de mokerslag: het was een uitzaaiing van hoofd-halskanker.”

Jonge vent

Die uitslag kwam voor Van de Ven als een donderslag bij heldere hemel. „Ik associeerde die ziekte met oudere mannen die veel rookten en dronken. Ik was een jonge vent die gezond leefde: hoe kon ik het hebben? En natuurlijk rees ook meteen de vraag: als het een uitzaaiing is, waar komt het dan vandaan?” Van de Ven werd doorverwezen naar het Radboudumc in Nijmegen, waar een expertisecentrum voor hoofd-halskanker is. Daar werd ontdekt dat de primaire tumor op de tongbasis lag. HPV was de boosdoener.

Lees hier meer:
Bron: nrc.nl

Back To Top