skip to Main Content

‘Erg veel pijn als je ongesteld bent is niet normaal’

Volgens gynaecoloog Judith Huirne leggen veel vrouwen zich onnodig neer bij pijn bij menstruatie. „Er is verbazend weinig aandacht voor deze problematiek.”

Judith Huirne (49) is gynaecoloog, gespecialiseerd in de opsporing en behandeling van goedaardige aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen. Geen kanker, maar myomen bijvoorbeeld, goedaardige zwellingen van het spierweefsel in de baarmoeder. Het gewone woord is vleesboom. Myomen groeien gemiddeld een centimeter per jaar en worden soms zo groot als een meloen. De helft van de vrouwen tussen de veertig en de vijftig heeft ze. Maar ook bij jongere vrouwen komen ze vaak voor, soms al vanaf hun vijfentwintigste.

Ze kunnen veel last geven, vooral hevige en pijnlijke menstruaties. Er zijn vrouwen die ’s nachts hun wekker zetten om hun maandverband te verwisselen, anders kunnen ze de volgende ochtend hun hele bed verschonen. En dan het ziekteverzuim. Een op de drie vrouwen heeft zulke ernstige klachten dat ze niet normaal kan functioneren en er elke maand een of meer dagen voor thuis moet blijven. „En toch”, zegt Judith Huirne, „is er verbazingwekkend weinig aandacht voor deze problematiek.” Daar wil zij verandering in brengen.

Lees verder: Menstruatiepijn
Bron: nrc.nl

 

Back To Top
X