skip to Main Content

Europese week van de vruchtbaarheid

De hoop voorbij

Boek met ervaringsverhalen over ongewenste kinderloosheid

Van 4 t/m 10 november is de Europese week van de vruchtbaarheid. In deze week wordt er op Europees niveau stil gestaan bij het feit dat vruchtbaarheid en daarmee het krijgen van kinderen, niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Op 16 september 2017 verscheen het boek De hoop voorbij, met 27 ervaringsverhalen van mensen die ongewenst kinderloos zijn. Initiatiefneemster Carla Beukers uit Bergschenhoek heeft zelf ook geen kinderen kunnen krijgen. Ze verzamelde de verhalen om meer aandacht te krijgen voor ongewenste kinderloosheid.

In De hoop voorbij vertellen 27 mensen op een openhartige en aangrijpende manier hun verhaal over hun onvervulde kinderwens. Hoe zij het proces hebben ervaren, het proces van wachten, hopen en dromen, van verlangen, wanhoop en pijn. Ook vertellen zij hoe ze hun leven weer hebben opgepakt toen bleek dat ze ongewenst kinderloos zouden blijven. Voor velen volgde een rouwproces, een fase waarin ze hun kinderloosheid een plek moesten geven. Een fase waarin ze op zoek moesten naar nieuwe zingeving, want het leven zoals ze het zich hadden voorgesteld en waarover ze hadden gedroomd, zou nooit werkelijkheid worden.

‘Na jaren van wachten, hopen en dromen, na jaren van verlangen, wanhoop en pijn, is dan nu het moment gekomen, dat ik weet dat ik nooit mama zal zijn.’ Een paar regels uit een gedicht in één van de verhalen uit De hoop voorbij. Ze laten zien wat voor gevecht mensen geleverd hebben om hun grootste wens uit te laten komen. Een droom die, door lichamelijke en/of psychische redenen, voor de schrijvers van de verhalen geen werkelijkheid wordt.

Een prachtig en indrukwekkend boek dat laat zien dat er voorbij de hoop nog zoveel moois is! Tot steun van lotgenoten, maar ook ter bewustwording voor mensen die wel kinderen hebben gekregen. Want hoe is het nou écht om ongewenst kinderloos te zijn?

ISBN: 978-90-823279-7-7 360 pagina’s Samengesteld door Carla Beukers Illustratie: Hennie Beukers Uitgeverij: Tekst & Inzicht Prijs: €19,95

Te verkrijgen via: dehoopvoorbij/bestelformulier
bol.com, diverse boekhandels

dehoopvoorbij.nl

Back To Top
X