skip to Main Content

‘Huisartsen laten vrouwen met ernstige overgangsklachten in de kou staan’

Even op de tanden bijten, het hoort nou eenmaal bij deze levensfase. Dat krijgen vrouwen met ernstige overgangsklachten vaak te horen bij de huisarts. Gynaecologenvereniging NVOG en lotgenotenstichting Vuurvrouw vinden dat huisartsen deze vrouwen nu vaak tekort doen.

Volgens de twee organisaties is de behandelrichtlijn van huisartsen achterhaald. Vanwege een gebrek aan kennis krijgen vrouwen in de overgang ten onrechte geen goede, actuele informatie over mogelijke behandelingen. “Het is een blinde vlek”, zegt Eveline Bakker van Vuurvrouw.

Iedere nacht de verwarming op 100

Ook Marian Kruydenhof (48) kreeg twee jaar geleden niet de hulp waarop ze hoopte van haar huisarts. “Ik had enorme gewrichtspijnen en was verschrikkelijk moe. Maar ik kreeg te horen: je bent niet ziek, de klachten horen bij de overgang en leer er maar mee leven.”

Omdat ze zich ook somber voelde, kreeg ze wel een verwijzing naar een psycholoog. “Maar na één gesprek wist ik al: dit is niet wat ik nodig heb. Ik heb behoefte aan slaap. Ik word nu iedere nacht wakker omdat voor mijn gevoel de verwarming op 100 graden staat.”

Leest het artikel: Overgangsklachten niet serieus genomen
Bron; NOS

Back To Top
X