Ga naar hoofdinhoud

Implantaat helpt Louise (35) van ontlastingsincontinentie af: ‘Het was vreselijk’

Een jaar lang was ze incontinent. Met haar ontlasting. Daar sprak ze met bijna niemand over. Tot ze een implantaat in haar bil kreeg, die de controle over haar darmen teruggaf. “Ik zwijg nu niet langer.”

Bij die laatste opmerking hoort een kanttekening. Louise is wél selectief in wie ze in vertrouwen neemt. Collega’s en vrienden mogen het weten, maar ze is bijvoorbeeld niet openhartig tegenover de leerlingen op de school waar ze werkt. Het zijn pubers nota bene. Die kunnen snoeihard zijn in hun reactie.

Aanvankelijk wilde Louise haar verhaal doen onder haar eigen naam en met een foto in de krant. Ze veranderde van gedachten toen ze het artikel voor publicatie las om te checken op eventuele feitelijke onjuistheden. “Ik heb het me onvoldoende gerealiseerd. Dit is zo’n gênant verhaal. Het kan zich tegen me keren. Ik werk niet meer mee.”

Taboe

Met uitgerekend deze reactie onderstreept ze hoezeer ontlastingsincontinentie nog altijd een groot taboe is. Nu stond zwart op wit dat ze de luiers van haar kinderen verwisselde en daarna ook zichzelf verschoonde. Het maakt haar kwetsbaar.

Lees het volledige artikel: onlastingsincontinentie en implantaat
Bron: Tubantia

Back To Top