skip to Main Content

Incontinent? ‘Ik bemoei me toch ook niet met jouw ondergoed?’

Er zijn weinig dingen vervelender dan naar de wc moeten, maar er geen in de buurt hebben. De meeste mensen kunnen het dan nog wel even ophouden voor ze ergens een toilet bestormen. Maar voor mensen met incontinentie is dat anders. Zij moeten, zelfs als ze even naar de supermarkt gaan, altijd checken of er een wc is.

Donderdag 19 september is Nationale Plasdag en die staat in het teken van het tekort aan openbare toiletten. Daar sta je misschien niet vaak bij stil, maar ondanks dat een miljoen landgenoten incontinent zijn, moet iedere Nederlander zijn openbare toilet delen met 2500 anderen. Bovendien rust er een enorm taboe op incontinentie. Dat bleek wel bij het vinden van ervaringsdeskundigen voor dit artikel. Waar de reacties op oproepjes normaal gesproken binnenstromen, bleef het nu stil.

Toch vonden we twee mensen die erover willen vertellen, van wie Pieter Janssen* (70) er een is. Hij is al jaren incontinent, maar blijft het een lastig onderwerp vinden. “Er zijn heel veel mensen met dit probleem, maar het blijft ingewikkeld om over te praten. Terwijl als ik het er wél met iemand over heb, hij of zij altijd weer iemand kent die het ook heeft”, vertelt hij. Pieter is vanaf zijn 50e incontinent en moest toen ook incontinentiemateriaal (ook wel ‘inco materiaal’) gaan gebruiken. “Ik heb een ongeluk gehad als kind, waardoor ik rugbeschadiging heb opgelopen. Mijn hele leven lang heb ik al problemen met plassen, maar op mijn 50e ging het niet meer. Inmiddels is mijn inco materiaal heel gewoon voor mij. Ik hoef van een ander niet te weten wat voor ondergoed ze dragen, dat gaat ze van mij ook niets aan.”

Lees het bericht: Incontinentie, vrouwen en mannen! 
Bron: RTL Nieuws

Back To Top
X