Ga naar hoofdinhoud

Bekkenbodemmatjes

Jaarlijks gaan in Nederland 13.000 vrouwen onder het mes vanwege een verzakking van de bekkenorganen. De resultaten van hersteloperaties met eigen weefsel zijn teleurstellend: bij 20 tot 40 procent treedt opnieuw een verzakking op. Wat nu als een vrouw na een hersteloperatie opnieuw een verzakking krijgt? Wat nu als de weefsels zodanig verzwakt zijn dat herstel met lichaamseigen weefsel niet mogelijk is? Wat nu als de specialist een vaginaal implantaat, chirurgisch mesh, kunststof matje adviseert?

Een overzicht van onze nieuwsberichten:

Wat schrijft de NVOG over matjes?

Met een kunststof matje kan de gynaecoloog de bekkenbodem steviger maken. Dit verkleint de kans dat de verzakking terugkomt. Het kunststof matje heeft echter ook nadelen:

      • een (klein) deel van het matje kan bloot komen te liggen in de vagina. Men noemt dit erosie. Dit probleem wordt vaak met hormonen of een kleine ingreep opgelost;
      • rond het matje kunnen littekens ontstaan, waardoor de vagina nauwer wordt. Dit is pijnlijk en kan seks vervelend of onmogelijk maken. Het matje kan heel lastig verwijderd worden, waardoor aan dit nadeel meestal weinig te doen is;
      • het kunststof matje wordt pas sinds enkele jaren regelmatig gebruikt. We weten daardoor nog niet hoe het matje zich op lange termijn gedraagt.

Bij incontinentieoperaties wordt een kunststof bandje gebruikt. Dit is een andere techniek dan het inbrengen van een kunststof matje. De nadelen van het matje gelden in veel mindere mate voor het bandje.

Bron:  Bekkenbodem- en incontinentie-operaties. 

 

Externe links:

NVOG:

Werkgroep Bekkenbodem van de NVOG:

IGZ:

Vragen over bekkenbodemmatjes

 

Steunpunt voor slachtoffers van kunststof in de bekkenbodem:

www.meshedup.eu

Back To Top