Ga naar hoofdinhoud

PMS

Hoofdpijn, buikpijn, pijnlijke borsten, maar ook prikkelbaarheid, angst en agressie. Het premenstrueel syndroom (PMS) is een groep klachten of symptomen die bij sommige vrouwen vlak voor de menstruatie optreden. Ongeveer 25% van de vrouwen heeft last van PMS of PMS-achtige klachten. De klachten ontstaan vaak na het dertigste levensjaar of na het krijgen van kinderen.

PMDD

Naar schatting heeft een kleine 5% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar last van PMDD, een zeer ernstige vorm van PMS, waarbij de emotionele verschijnselen zoals bijv. stemmingswisselingen, angst, gespannenheid en depressie in versterkte mate optreden.

Erkenning

Uit een onderzoek van Prof. dr. Harry B. M. van der Wiel blijkt dat veel artsen PMS te laat herkennen. Bij 4 op de 5 vrouwen worden de klachten pas na 5 jaar erkend. Hij pleit daarom voor meer aandacht voor deze klachten, bijvoorbeeld door het instellen van speciale spreekuren voor vrouwen in onder andere ziekenhuizen. “Ik zie pms als een chronische ziekte. Je hebt tijd nodig om de klachten te bespreken en een behandelplan op te stellen.”

Wat is PMS?

PMS is het optreden van klachten in de tweede helft van de menstruatiecyclus die weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. Sommige vrouwen houden nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug. Door de steeds terugterugkerende klachten verstoort PMS het normale leefpatroon van vrouwen.

Lees de brochure: Premenstrueel syndroom (pms)

Externe links:

Back To Top