Ga naar hoofdinhoud

Tips voor bewegen en voeding wanneer u vaak moet plassen

Gelukkig zijn er goede incontinentieproducten, zodat u goed kunt leven met urineverlies. Er zijn ook goede tips die de blaas ontspannen en versterken.

De medische term van vaak moeten urineren is pollakisurie. Het betekent simpelweg dat men vaak plast. Als u een overactieve blaas, veel aandrang tot plassen of last van incontinentie heeft, kan frequent urineren een van de symptomen zijn. Deze tips met betrekking tot voeding en beweging kunnen helpen om een gezonder en comfortabeler dagelijks leven te krijgen.

1. Kies voeding zorgvuldig

Verschillende voedingsmiddelen kunnen invloed hebben op een gevoelige blaas. Hoewel het voedsel gezond kan zijn op zichzelf, zijn ze niet noodzakelijkerwijs de beste keuze voor uw blaas.

Vermijd: groenten en fruit die rijk aan zuur en de urinewegen kunnen irriteren zoals: tomaat (ook salade of salsa), sinaasappel, citroen, limonade.

De betere keuzes zijn sappige en zoete vruchten met een lager zuurgehalte. Deze vruchten zijn goede leveranciers van vitaminen en antioxidanten zoals: bosbessen, peer, spinazie, avocado.

Vermijd zo mogelijk: cafeïne, alcohol, limonade. Cafeïne is diuretisch en zal de drang om te plassen verhogen. “Light” limonade bevat een combinatie van koolzuur en kunstmatige zoetstof, welke een invloed kan hebben op de blaas.

Gezondere suggesties om te drinken zijn:

  • Water – is altijd goed
  • Koolzuurhoudend water, zonder (kunstmatige) zoetstoffen
  • Pepermunt- of gemberthee; ter vervanging van koffie is beter voor de maag en helpt met de verbranding.

Een goede tip is om een eetdagboek bij te houden waarin u opschrijft wat u eet en drinkt door de dag. Dan kunt u eenvoudig bijhouden wat werkt en/ of u iets zou kunnen verbeteren.

2. Blaastraining

Uw lichaam kan zich heel goed aanpassen. Het kan worden getraind om het toilet te bezoeken met steeds langere tussenpozen. Als u de tijd tussen de toiletbezoeken registreert, kunt u waarschijnlijk langzaam het toiletbezoek om te plassen iets uitstellen. Zo vergroot u de blaas. Deze zal dan steeds meer urine kunnen bevatten en u zult minder snel naar het toilet moeten om te urineren.

Begin altijd met het plassen in de ochtend. Dan maakt u een plasschema en probeert u zich eraan te houden. Als u meestal één keer per uur moet plassen, probeer het dan uit te stellen tot 90 minuten. Wanneer het schema laat zien dat het tijd is voor een bezoek aan het toilet, moet u gaan, zelfs als u niet het gevoel heeft dat u moet plassen.

Als het u niet lukt om aan het schema te houden, probeer dan uw spieren te ontspannen. Haal diep adem en probeer aan iets anders te denken. Als dat lukt, wacht dan tot het volgende geplande toiletbezoek. Als u nog steeds moet plassen, probeer dan vijf minuten te wachten voordat u naar het toilet gaat.

Voor de beste kans op succes, moet u uw vochtinname bewaken. Als u in de ochtend begint met het drinken van een hele fles water, maakt u het moeilijker voor uzelf om te slagen. Drink in plaats daarvan kleine hoeveelheden vloeistof per keer, gedurende de gehele dag en vermijd daarbij de hierboven genoemde voeding en dranken. Als u zich zorgen maakt over urineverlies, kunt u incontinentieverband gebruiken ter bescherming – dan bent u altijd verzekerd tegen ongelukjes.

Attends Soft zijn discrete inleggers, speciaal gemaakt voor ieder soort urineverlies.

3. Bekkenbodemtraining

Bekkenbodemoefeningen zijn een vorm van spiertraining voor uw bekkenbodem. Het versterkt de bekkenbodemsteunfunctie van de blaas en het rectum. Door het hebben van een sterkere bekkenbodemspier, kunt u urine- en/ of ontlastingsincontinentie tegengaan of verminderen.

Zie bekkenbodem oefeningen hier.

Wist u dat? Veel jonge moeders de bekkenbodemspieren trainen om deze op te bouwen, omdat ze anders vaak zwakker worden na de bevalling.

 

4. Yoga-oefeningen

Een gezonde levensstijl en een sterk lichaam geeft gezondheidsvoordelen. Verschillende yoga-oefeningen zijn ideaal voor het versterken en ontspannen van de spieren die zorgen voor een goede gezondheid van blaas en darmen.

– Ananda Balasana of Happy Baby: een yoga oefening die bekkenbodemspieren opent en strekt; het ontspant deze. Spanning kan pijn veroorzaken in de bekkenbodem en bij het plassen.

– Balasana of Child’s Pose: rekt en ontspant de wervelkolom en onderrug. Deze verlicht de beklemming van het heiligbeen, heupen en bekken.

– Jathara Parivartanasana of Supine Twist: knijpt en rekt knobbeltjes in de spieren en ontspant gebieden in het onderste deel van de rug en bekkenbodemspieren.

Tip: Er zijn veel yoga video’s online die de verschillende oefeningen uitleggen. Er zijn tal van andere yoga posities die klachten bij frequent urineren kunnen verbeteren. Het trainen van spieren kan de blaas tijdelijk irriteren. Uiteindelijk zullen de bekkenbodemspieren worden versterkt.

Vergeet niet om te overleggen met uw behandelend arts! Vertel uw klachten en vraag om hulp. Frequent urineren kan een onderliggend symptoom zijn van andere aandoeningen. Incontinentie kan een onderdeel van het leven zijn. Vaak is er behandeling en verbetering mogelijk.

Back To Top