skip to Main Content
Het Ervaringsverhaal Van Annet

Het ervaringsverhaal van Annet

Annet is 27 jaar oud en heeft al haar hele leven last van plasproblemen. In het begin dacht ze dat het er gewoon bij hoorde. “Als kind dacht ik zelfs dat mijn ondergoed er speciaal voor was om ‘ongelukjes’ op te vangen. Er gingen ook altijd extra onderbroeken mee op vakantie.” Pas na de middelbare school begon ze zich steeds vaker te schamen; “Ik schaamde me enorm als het weer eens mis ging tijdens de les of als ik in de pauze het toilet niet haalde.”

Uiteindelijk is ze via de huisarts bij de kinderpoli terechtgekomen. Na diverse onderzoeken werd de diagnose overactieve blaas en gecombineerde incontinentie (aandrang – en stresscontinentie) gesteld. Dit houdt in dat zij opeens heel nodig moet plassen en dat ze haar plas moeilijk of niet kan ophouden. Daarnaast heeft Annet een hypertone bekkenbodem. “Mijn bekkenbodem is waarschijnlijk als bijwerking van mijn overactieve blaas altijd aangespannen waardoor mijn bekkenbodem, als ik écht naar het toilet moet, niet de kracht heeft om dit op te houden.“

Annet heeft er bewust voor gekozen om niet te veel rekening te houden met haar plasproblemen. Zo neemt ze bijvoorbeeld nooit een extra set kleren of incontinentiemateriaal mee. “Als het daadwerkelijk mis gaat, ga ik naar huis, even douchen en dan vooral veel rusten. Je krijgt een enorme bak stress over je heen als je het uit alle macht probeert op te houden, terwijl je net met een volle boodschappenwagen in de supermarkt staat om voor vrienden te koken. Dan is het kiezen; of het laten lopen en afrekenen of de boodschappen laten staan en pizza bestellen.

Na al die jaren heeft Annet haar plasklachten bijna volledig kunnen accepteren. “Af en toe baal ik ontzettend als het mis gaat op momenten waar ik even niet naar huis wil, maar ik ben me er heel erg van bewust dat het mijn vriendschappen sterker heeft gemaakt en ook vaak voor veel grappige momenten heeft bezorgd.”
Daarnaast heeft Annet een belangrijke missie; ze wil het taboe rondom incontinentie en plasproblemen doorbreken. Via haar website http://theusofpee.com/ probeert ze wereldwijd haar verhaal te delen. “Ik wil graag iedereen de zelfverzekerdheid geven om makkelijker over incontinentie te praten. Door er samen open over te zijn kunnen we nog meer mensen met plasproblemen bereiken en helpen.”

Annet is ondertussen ook als ambassadeur betrokken bij patiëntenorganisatie Bekkenbodem4All. Patiëntenorganisatie Bekkenbodem4All is trots en verheugd dat deze krachtige, jonge vrouw onlangs heeft ingestemd om als ambassadeur van het patiëntenplatform voor één miljoen mensen met bekkenbodemproblemen, incontinentie een ‘gezicht’ te geven en daarmee af te rekenen met de mythe dat incontinentie leeftijd gebonden is; iets waar je je voor moet schamen en dus niet over praat.

Bekijk ook de website van Annet (alleen in het Engels) : theusofpee

Back To Top
X