Ga naar hoofdinhoud

MARLEEN (28) HEEFT EEN PERI-ANALE FISTEL: ‘BELACHELIJK DAT DIT EEN TABOE IS’

Door haar peri-anale fistel ligt Marleen (28) in negen maanden tijd maar liefst zes keer op de operatietafel. ‘Je gaat van hoop naar teleurstelling en weer terug, terwijl je het vertrouwen in je lichaam verliest.’

Ze vertelt haar verhaal om het taboe rondom deze aandoening te verbreken.

PERI-ANALE FISTEL

Voor wie de kennis niet meteen paraat heeft: een peri-anale fistel is een gangetje dat de darm met de huid verbindt. De fistel van Marleen is ontstaan door een anaal abces, vertelt ze: “Dat abces, ter grootte van een tennisbal, zat bij mij diep in mijn bil. Aan de buitenkant zag je niets, maar het deed ontzettend veel pijn. Het pus zocht een weg naar buiten en heeft zich als het ware een gang ‘gebeten’ naar mijn huid.”

Als zo’n doorgang er eenmaal zit, is het moeilijk te sluiten. Daarbij loopt de fistel ook nog eens door tweederde van Marleens kringspier, wat een behandeling nog ingewikkelder maakt. “Als je zo’n hoge fistel openlegt, ben ik gegarandeerd incontinent.” Ze grapt: “Dat proberen we dus te vermijden.”

GEK VAN DE PIJN

In juli 2020 belandt Marleen door het abces in het ziekenhuis. In vier dagen tijd vinden er drie spoedoperaties plaats, waar verschillende complicaties bij komen kijken. “Na de eerste kreeg ik hoge koorts en een bloedvergiftiging die niet meteen herkend werd. Dat, in combinatie met zware medicijnen, zorgde ervoor dat ik helemaal van het padje was. Na de tweede operatie kwam de koorts terug en had ik zóveel pijn dat ik het niet meer trok. Tijdens die horrornacht heb ik een arts gevraagd of hij er een eind aan kon maken. Ik zat aan het maximum qua morfine, maar ik trok het gewoon niet.”

Lees het volledige interview: Marleen vertelt over peri-anale fistel
Bron: Linda.nl

Back To Top