skip to Main Content

NVOG geeft informatie over vaginale matjes

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft een commissie gevormd om haar leden te informeren over de effectiviteit en veiligheid van verschillende typen vaginale matjes. Deze matjes worden gebruikt om verzakkingen te herstellen.

baarmoeder

Het belangrijkste doel van de commissie is een overzicht te geven van aangetoonde effectiviteit en veiligheid van de beschikbare producten, vertelt dr. Fred Milani, gynaecoloog in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en voorzitter van de werkgroep Bekkenbodem van de NVOG. ‘Er zijn fabrikanten die de producten van andere fabrikanten kopiëren. Zij kunnen door de huidige regelgeving relatief makkelijk hun product op de markt brengen. Als beroepsgroep hebben we daar geen invloed op maar we vinden wel dat we toezicht moeten houden en advies geven.’

Over de meshes is de afgelopen jaren wereldwijd onrust ontstaan. In 2008 en 2011 berichtte de Amerikaanse registratieautoriteit FDA over mogelijke risico’s ervan en vorig jaar startte de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek na een melding van een aantal vrouwen die mogelijk ernstige complicaties hebben ondervonden.

De NVOG onderkent de problemen van deze patiënten, maar stelt dat de implantaten bij de meeste vrouwen bij wie ze worden geïmplanteerd toegevoegde waarde hebben. ‘Vaginale implantaten leiden in vergelijking met behandelingen zonder implantaten tot een lager risico op terugkeer van de verzakking en hebben een vergelijkbaar risico op complicaties’, aldus Milani.

Lees: Het FDA persbericht

Back To Top
X