skip to Main Content
" IK HEB GEEN STRESS- INCONTINENTIE, JE MAAKT ME ZO AAN HET LACHEN "

Onderzoek ‘Thuiswonende ouderen hebben behoefte aan kennis over incontinentie’

Dit artikel is gebaseerd op de master afstudeeropdracht ‘Thuiswonende ouderen hebben behoefte aan kennis over incontinentie”
van Rolien v.d.Heijden, fysiotherapeut, oedeemtherapeut en geriatriefysiotherapeut.

Een kwart van de 65-plussers heeft last van incontinentie, bij ouderen die thuiszorg ontvangen is dat meer dan de helft.
Incontinentie is verlies van urine, ontlasting en/of windjes dat tot problemen leidt. Incontinentie heeft grote gevolgen voor het functioneren en heeft vaak meerdere oorzaken, zoals verandering van leefstijl, voeding, drinken en medicatie. Incontinentie neemt toe wanneer lichaamsbeweging, functies van organen en geheugen door ouderdom afnemen. Het is vaak een verborgen probleem.

Uit onderzoek blijkt dat de kennis van ouderen over incontinentie niet voldoende is: de invloed van voeding en hulp zoeken bij bekkenbodemproblemen is bekend, maar medicatie, verminderd en toegenomen valrisico worden niet in verband gebracht met
incontinentieproblemen.

Om succesvol om te kunnen gaan met deze problemen, is het belangrijk dat gezondheidsinformatie hierover aanwezig is en gebruikt kan worden. Omdat informatie over gevolgen van verouderen op het functioneren van de bekkenbodem niet beschikbaar is, is de folder  ‘Ouderen en Incontinentie’ samengesteld.

Voor meer informatie over onderzoeksopzet en resultaten klik hier voor het wetenschappelijk artikel.

Back To Top
X