skip to Main Content

Operatie proefkonijn – Zembla

De uitzending van Zembla op vrijdag 16 maart 21.20 uur, Nederland 2 gaat niet alleen over PIP-borstimplantaten, maar ook over bekkenbodem en matjes.

Proefkonijn zonder het te weten
Chirurgen plaatsen dagelijks nog honderden andere belangrijke hulpmiddelen met CE-markering, zoals bij hart- en bekkenbodemoperaties. Een CE-markering betekent: dit product is veilig en mag verkocht worden op de Europese markt. Maar uitgebreid wetenschappelijk onderzoek begint pas als de implantaten al worden gebruikt door chirurgen. Zo zijn patiënten proefkonijn zonder het te weten.

Bekkenbodem-matjes
Na de bevalling van twee kinderen krijgt Sonja van Leusden last van een bekkenbodem-verzakking. In 2010 plaatst het ziekenhuis een kunststof matje om haar bekkenbodem te verstevigen. Sinds de operatie heeft mevrouw Van Leusden hevige pijnklachten: ‘Zelfs ondanks zware pijnstillers ben ik nog niet honderd procent pijnvrij.

Geen waarschuwing in Nederland
In 2008 waarschuwt de Amerikaanse inspectie al voor gebruik van de matjes vanwege ‘een belangrijke vermindering van de levenskwaliteit door ongemak en pijn’. Maar in Nederland volgt geen waarschuwing. Volgens gynaecoloog Ellen Everhardt van het Medisch Spectrum Twente, voormalig voorzitter van de Vereniging voor Gynaecologie, zouden deze matjes niet goedgekeurd worden als het een medicijn was: ‘Bij dit soort medische hulpmiddelen die levenslang in het lichaam blijven bestaan, moeten de eisen toch minstens zo streng zijn als bij medicijnen.

De uitzending gaat over meer onderwerpen zoals bijv.  ICD draden bij hartpatienten, lees daarvoor
Operatie Proefkonijn bij Zembla, 16 maart 2012

Back To Top
X