skip to Main Content

Passende oplossing voor incontinentieproblemen

Bij mevrouw Jansen werd onlangs een neuromodulator geplaatst wegens incontinentieproblemen. Binnen ZGT (Ziekenhuisgroep Twente) is veel expertise in huis rondom zorg voor patiënten met stoelgangsproblemen. “Mijn incontinentieklachten zijn nog minimaal. Ik voel me veel minder onzeker dan voorheen.”

Het is alweer ruim twintig jaar geleden dat de baarmoeder van mevrouw Jansen werd verwijderd vanwege een tumor. Sinds de operatie is de werking van de sluitspier (de anus) verslechterd. Dit leidde tot ongewild ontlastingsverlies.

“Op een gegeven moment accepteerde ik dat, ondanks dat het veel onzekerheid gaf. Als ik van huis ging, nam ik altijd een tas met incontinentiemateriaal en natte washandjes mee. En als ik ergens aankwam, keek ik eerst waar een toilet was en of ik mij daar zou kunnen wassen. Dagelijks verloor ik meermaals onverwacht een beetje ontlasting en moest ik mij verschonen. Het kon zomaar zeven of acht keer op een dag mis gaan. Op advies van mijn dochter ging ik na zestien jaar met mijn klachten naar de huisarts. Deze verwees mij door naar ZGT.”

Schaamte

Mevrouw Jansen kon in ZGT terecht bij chirurg Ad Claassen: “We zien dat problemen met de stoelgang erg vervelend zijn en vaak ten koste gaan van levenskwaliteit. Ondanks het feit dat het een enorme invloed kan hebben op het dagelijks leven, wordt uit schaamte weinig of niet over het ontlastingsverlies gesproken. Zelfs niet met de huisarts. Dat snappen we heel goed. Aan de andere kant is het goed om te beseffen dat ze niet de enige zijn met stoelgangsproblemen en er vaak goede oplossingen mogelijk zijn. In Nederlands zijn er bijvoorbeeld meer dan 100.000 mensen die rondlopen met ontlastingsincontinentie. Het is altijd mogelijk om te zoeken naar een passende oplossing.”

Lees het volledige artikel: passende oplossing onlastings incontinentie
Bron: ZGT

Back To Top
X