Ga naar hoofdinhoud

Pijn bij het vrijen en wilt u deelnemen aan een onderzoek om dit (beter) te behandelen?

Pijn bij het vrijen

In Nederland heeft ongeveer een op de vijf vrouwen regelmatig last van pijn bij het vrijen. Meestal gaat het om pijn bij de gemeenschap: het binnengaan van de penis in de vagina. De meeste vrouwen voelen de pijn bij de ingang van de vagina en omschrijven het als een schurende, brandende pijn. Ook de huid rond de ingang van de vagina is pijnlijk bij aanraking. De combinatie van pijn tijdens de gemeenschap en een pijnlijke huid bij de ingang van de vagina wordt oppervlakkige dyspareunie genoemd. Voor een aantal vrouwen is het vrijen altijd pijnlijk geweest, anderen voelen de pijn sinds een specifieke gebeurtenis of alleen in bepaalde situaties. Soms zijn er rode plekjes of kloofjes te zien bij de ingang van de vagina en houdt de pijn na het vrijen nog aan, vooral bij het plassen. Soms treedt de pijn ook op bij het inbrengen van een tampon, bij fietsen of het dragen van een strakke broek.

Een manier om dit te behandelen is een groepsbehandeling voor vrouwen. In de ‘GRIP-studie’ zal worden onderzocht of zo’n groepsbehandeling beter werkt dan vrouwen die deze behandeling nog niet krijgen. Ook partners worden betrokken.  Loting bepaalt of vrouwen direct met de groep kunnen beginnen, of dat ze eerst een halfjaar moeten wachten voordat ze met behandeling starten. Deze studie wordt op drie locaties in Nederland uitgevoerd: het Amsterdam Universitair Medische Centra (locatie AMC), het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+).

Enkele belangrijke criteria om deel te kunnen nemen zijn:

  • Ten minste een half jaar bijna altijd last van pijn bij het vrijen (oppervlakkige dyspareunieklachten)
  • Vrouwen in de leeftijd tussen 18-45 jaar, met een mannelijke partner
  • Een relatie langer dan 3 maanden;
  • De partner is ook bereid om mee te doen met het onderzoek;

Wilt u meer weten over dit onderzoek of u aanmelden, kijk dan hier: Grip studie of Facebook pagina Pijn bij het vrijen- Grip studie

Dank namens het GRIP onderzoeksteam.

Back To Top