skip to Main Content

Promoties kunststof matje en verzakkingen

Op 16 mei twee promoties over kunststof matjes bij de Radbouduniversiteit Nijmegen.

Effectiviteit van kunststof matje tegen verzakking
Gynaecoloog Fred Milani belicht in zijn promotieonderzoek de chirurgische behandeling van een verzakking met ‘mesh’, een kunststof matje.

De effectiviteit van deze behandeling hangt af van de locatie van de verzakking. Bij een verzakking van de vagina-achterwand werkt een chirurgische behandeling zonder mesh ook zeer goed. Risicofactor voor terugval is de initiële grootte van de verzakking. Bij een verzakking van de vaginatop blijkt een synthetische mesh over zowel de voor-, top- als achterwand van de vagina zeer effectief.

Milani onderzocht ook het effect van de behandeling op het seksueel functioneren. Er blijkt op dit punt geen verschil te zijn tussen een behandeling met een synthetische mesh en herstel met lichaamseigen weefsel. Wel is er een verband tussen  mesh exposure”  – het zichtbaar worden van het kunststof matje in de vagina – en verslechtering in seksueel functioneren.

Het gebruik van een gedeeltelijk oplosbare synthetische mesh geeft vergelijkbare anatomische resultaten als niet-oplosbare mesh. Voordeel van de oplosbare variant is dat het opvallend weinig bijkomende pijn  geeft bij het vrijen.

Volledig artikel, RU

Kunststof matje werkt beter tegen verzakking

Mariëlla Withagen toont met haar onderzoek aan dat het gebruik van een kunststof matje -mesh – een goed alternatief is. De anatomische resultaten zijn één jaar na een vaginale operatie met mesh beduidend beter dan na een operatie met eigen weefsel.

Volledig artikel, RU

Lees ook
Veiligheidsupdat FDA over ernstige complicaties bij het gebruik van matjes, 13 juli 2011

Back To Top
X