Ga naar hoofdinhoud

Sacrale Neuromodulatie met InterStim Therapie
Voor klachten van onder andere urine- en/of ontlastingsverlies.
Als u al zonder succes andere behandelingen voor uw blaas- en/of darmcontroleproblemen heeft geprobeerd, is een proefbehandeling voor sacrale neurostimulatie (sacrale neuromodulatie of SNM-therapie) met het InterStim®-systeem misschien een optie voor u.
Sacrale neuromodulatie is een bewezen therapie met positieve langetermijnresultaten die zijn aangetoond in internationale klinische studies.1,2
De therapie is al sinds 1995 op de Europese markt. Inmiddels hebben meer dan 325.000 patiënten wereldwijd het InterStim-systeem gekregen om een betere controle te krijgen over de werking van hun blaas en/of darmen. Wereldwijd worden er gemiddeld 50 patiënten per dag mee behandeld, voor verschillende indicaties, waaronder overactieve blaas (OAB), urge-incontinentie of aandrangincontinentie, urineretentie en ontlastingsverlies.

Wat is sacrale neuromodulatie (SNM)?

Voor neurostimulatie van de sacrale zenuwen (in het heiligbeen) wordt een InterStim-neurostimulator geïmplanteerd, een soort pacemaker. Deze wordt onder uw huid ingebracht, meestal rechts in de bovenbil, en deze stuurt lichte elektrische pulsjes naar de zenuwen in de rug die de aansturing verzorgen van de darmen, blaas en sluitspieren. De neurostimulator stimuleert deze sacrale zenuwen, waardoor u de controle over uw darm- en/of blaasfunctie kunt terugkrijgen. Als u behalve van darmcontroleproblemen ook last heeft van blaasproblemen, kunnen die mogelijk in één keer behandeld worden.

Proefbehandeling

Tijdens een proefbehandeling (of proefstimulatie) kunt u ervaren of sacrale neurostimulatie uw blaas- en/of darmcontroleproblemen voldoende vermindert zonder dat u er voor een langere periode aan vastzit. Voordat de proefbehandeling start, kiest u tussen een van de twee beschikbare systemen: oplaadbaar of een oplaadbaarvrij systeem. U kunt met uw arts bespreken of u in aanmerking komt voor een proefbehandeling.
Voor de proefbehandeling (proefstimulatie) met sacrale neuromodulatie wordt er onder in de rug een dunne geleidingsdraad ingebracht. Deze draad wordt aangesloten op een externe neurostimulator, die u in een riem om uw middel draagt. Deze neurostimulator stuurt via de dunne draad elektrische pulsjes naar uw sacrale zenuwen. Op die manier kan worden bekeken of de pulsjes uw darmfunctie inderdaad kunnen herstellen. De duur van de proefbehandeling is doorgaans een tot twee weken. Met enige voorzichtigheid kunt u in deze periode doorgaan met uw normale dagelijkse activiteiten.

Oplaadbare of oplaadbaarvrije neurostimulator: uw keuze

U kunt samen met uw arts kiezen tussen het gemak van een systeem dat je niet hoeft op te laden (InterStim II) of een kleiner, oplaadbaar systeem voor de lange termijn (InterStim Micro).
Afhankelijk van uw leefstijl, lichaamsbouw, medische voorgeschiedenis en/of fysieke gesteldheid kunt u een voorkeur hebben voor het ene dan wel het andere systeem.


Oplaadbaarvrij InterStim X of InterStim II systeem: Het voordeel van het InterStim X of InterStim II -systeem is dat u de neurostimulator niet hoeft op te laden. Het systeem biedt u SNM-therapie voor de lange termijn (4 -7 jaar voor de InterStim II en 10 – 15 jaar voor de InterStim X).
Oplaadbare InterStim micro: De innovatieve batterij van het InterStim Micro-systeem biedt u 15 jaar lang sacrale zenuwstimulatietherapie, met maar één keer per week opladen. Zie voor meer informatie over het opladen de volgende link.

U heeft zelf controle over het InterStim systeem

U bepaalt de mate van stimulatie zelf. Hoe de stimulatie voelt, verschilt van persoon tot persoon, maar de meeste mensen omschrijven het als een licht ‘pulserend’ of ’tintelend’ gevoel in het bekkengebied.
Met uw programmeer apparaat kunt u de stimulatie verhogen en verlagen en uit zetten. Voor meer informatie zie deze link.

MRI-scan van hele lichaam

Met de InterStim neurostimulator (zowel de oplaadbare als de oplaadbaarvrije) in combinatie met de InterStim SureScan™ MRI-geleidingsdraad kunt u onder specifieke voorwaarden veilig* een MRI-scan (zowel 1,5 als 3 tesla) van het hele lichaam ondergaan.

Voor meer informatie zie deze folder of vraag uw huisarts voor een verwijzing naar een van de centra bij u in de buurt.

Drie video’s met uitleg

U kunt hier drie patiëntenvideo’s bekijken waarin de therapie uitgelegd wordt:
Proefbehandeling sacrale neuromodulatie
Implantatie van systeem voor sacrale neuromodulatie
InterStim oplaadbare en oplaadvrije neurostimulator

 

Back To Top