skip to Main Content

Vaginale matjes van biologisch materiaal

Na al het nieuws over complicaties die kunnen optreden bij het aanbrengen van synthetische materiaal om ernstige verzakkingen te herstellen is de PGN, op zoek naar andere mogelijkheden, op het blog van dr. Andri Nieuwoudt terecht gekomen. Volgens hem vereist bekkenbodem chirurgie een ommezwaai naar een nieuwe denkrichting.

Hij schrijft met name over de blaasverzakking en herstel van de voorwand omdat dit gebied erg problematisch is. We willen hier 3 punten uitlichten.

  1. Site specific repair
    Dit is een benadering waarin het gebied langs de vagina en langs de blaas bekeken wordt. De verzakking als symptoom is centraal te zien tussen blaas en voorste vaginale wand, maar de oorzaak ligt (gewoonlijk) aan de bekkenzijwand langs de blaas.
  2. Het biologisch materiaal
    De oorzaak van de verzakking wordt gecorrigeerd met lichaamseigen weefsel en versterkt met een inzetsel van biologisch materiaal. Zijn voorkeur gaat uit naar SurgiSIS, (nu bekend als Biodesign) biologisch materiaal afkomstig van varkensweefsel. Dit bestaat voornamelijk uit collageen en wordt gebruikt als een soort spalk voor het weefselherstel. Het oplossend collageen ‘kan’ vervangen worden door nieuw lichaamseigen weefsel.
  3. Gestructureerde Vaginale Reconstructieve Chirurgie
    De patiënt met een suboptimaal resultaat na prolapschirurgie vormt een dilemma voor de gynaecoloog, een operatie moet tegen de achtergrond van gevormd litteken weefsel en ingekort of verwijderd weefsel gedaan worden.Dr. Nieuwoudt pleit er daarom voor dat bij een eerste ingreep de oorzaak van de verzakking met zo weinig mogelijk weefselschade hersteld wordt. Mocht een implantaat nodig zijn dan liefst een oplosbaar implantaat als raamwerk.Is in de toekomst een nieuwe operatie noodzakelijk dan kunnen de bouwstenen, gelegd bij de eerste operatie, dienen als basis voor verdere chirurgie.Dr. Nieuwoudt benadrukt dat het niet mogelijk is om in alle gevallen van verzakking 100% succes te behalen.

De toekomst zal wel leer welke methode en welke matje de toets der tijd zal doorstaan. Thans kan we alleen maar theoretiseren en een beleid van geen schade veroorzaakte volgen.” (citaat Andri Niewoudt, afrikaans)

Patientenvereniging Gynaecologie Nederland (PGN), 26 juni 2012
Lees ook:
4 soorten matjes uit de handel genomen

Back To Top
X