Ga naar hoofdinhoud

Incontinentie is het ongewild verlies van urine of ontlasting. Ook is het mogelijk dat mensen met incontinentie zowel urine als ontlasting verliezen. In dat geval is sprake van dubbele incontinentie. Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben en er zijn diverse vormen van incontinentie.

Wat is incontinentie?

Het is normaal dat kinderen tot een bepaalde leeftijd in hun broek en in bed plassen. Dat is anders als het gebeurt bij oudere kinderen of volwassenen. Toch hebben ruim één miljoen Nederlanders hier vrijwel dagelijks mee te maken. Men spreekt van incontinentie als iemand minimaal twee keer per maand ongewild urine verliest. Door lichamelijke of cognitieve stoornissen werkt hun blaas of sluitspier van de anus niet naar behoren en ontstaat ongewild verlies van urine en/of ontlasting. Dit probleem wordt ook wel incontinentie genoemd. Naast het onderscheid tussen fecale incontinentie en urine-incontinentie zijn er verschillende soorten incontinentie. Wat de verschillende vormen van incontinentie met elkaar gemeen hebben, is dat er in de meeste gevallen iets aan kan worden gedaan. Op tijd een arts raadplegen is daarbij heel belangrijk.

Verschillende vormen van urine-incontinentie:

Stressincontinentie

Stressincontinentie ofwel inspanningsincontinentie is de meest voorkomende vorm van ongewild urineverlies. Stressincontinentie wordt veroorzaakt door een verzwakking van de bekkenbodemspieren en doet zich voor bij lichamelijke inspanningen zoals sporten, springen of hoesten en niezen.

Meer over stressincontinentie

Zwangerschapsincontinentie

In veel gevallen is een zwangerschap bij vrouwen de oorzaak van incontinentie. Als gevolg van hormonale veranderingen en de zwangere buik kunnen de bekkenbodemspieren de druk op de blaas niet meer ontvangen en bestaat de kans op incontinentie.

Meer over zwangerschapsincontinentie

Aandrangincontinentie of urge-incontinentie

Er is sprake van deze vorm van incontinentie wanneer iemand een sterke drang voelt om te plassen, maar niet in staat is om de urine op te houden tot bij het toilet. Vaak is deze vorm van incontinentie het gevolg van prostaatproblemen bij mannen of een zenuwaandoening.

Meer over aandrangincontinentie

Overloopincontinentie

Bij overloopincontinentie hebben mensen moeite met het legen van hun blaas. Daardoor bestaat de kans dat achtergebleven urine in de blaas letterlijk overstroomt. Zenuwaandoeningen en prostaatproblemen zijn de belangrijkste oorzaak van deze vorm van incontinentie.

Meer over overloopincontinentie

Functionele incontinentie

Functionele incontinentie is een vorm van incontinentie waarbij de blaas goed werkt, maar iemand door een psychologische of lichamelijke aandoening moeite heeft op tijd het toilet te bereiken. Functionele incontinentie komt onder andere voor bij mensen met oogproblemen en mensen die bedlegerig zijn.

Meer over functionele incontinentie

Reflexincontinentie of neurologische incontinentie

Reflexincontinentie of neurologische incontinentie is een verzamelnaam voor incontinentie die neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Multiple sclerose (MS) als oorzaak hebben.

Meer over neurologische incontinentie

Lees meer bij Abena.nl wat is incontinentie?

Back To Top