Wanneer verlies ik teveel bloed bij de menstruatie?
Gemiddeld verlies je ongeveer vier eetlepels bloed per menstruatie. Het duurt meestal 2 tot 8 dagen dat je ongesteld bent, om de 21 tot 35 dagen. Vaak verlies je de eerste dagen het meest. Maar dat alles verschilt van vrouw tot vrouw
Wat is dan teveel bloedverlies? Daar is sprake van als je langer of meer bloed verliest dan gewend. Wat merk je dan:
- Je moet het maandverband of tampon vaak verwisselen (korter dan 4 à 5 uur) zowel overdag als ’s nachts
- Je moet tegelijkertijd maandverband en tampon gebruiken
- Je verliest grote klonten (stolsels) bloed.
- Je bent lang ongesteld (langer dan 4 tot 7 dagen)
- Je hebt veel buikpijn
- En ook heel belangrijk: de menstruatie heeft een vervelende invloed op de dagelijkse leven. Je zegt bijvoorbeeld afspraken af en gaat niet naar je werk.
Je bent zeker niet de enige die last heeft van veel bloedverlies tijdens het ongesteld zijn! Een op de vijf vrouwen heeft er mee te maken. Het is een medisch erkend probleem waar de huisarts of de gynaecoloog goed bij kan helpen.
Zoek je uitgebreide informatie? Kijk dan ook op www.hevigbloedverlies.nl
Meer weten over een ‘normale’ menstruatie? Kijk hier
Wat kan de oorzaak zijn?
- Je bent zeker niet de enige die last heeft van veel bloedverlies tijdens het ongesteld zijn! Een op de vijf vrouwen heeft er mee te maken. Het is een medisch erkend probleem waar de huisarts of de gynaecoloog goed bij kan helpen.
Zoek je uitgebreide informatie? Kijk dan ook op hevigbloedverlies.nl - Meer weten over een ‘normale’ menstruatie? Kijk hier
- Een ontsteking van het kleine bekken, PID – Pelvic inflammatory disease, heeft buikpijn als belangrijkste symptoom maar kan ook hevige menstruatieproblemen geven.
- Heel soms wordt hevig bloedverlies veroorzaakt door bloedingsafwijkingen. In dat geval kun je er vaak vanaf de eerste menstruatie last van hebben
- In de eerste 3 maanden na plaatsing van het spiraaltje (voorbehoedsmiddel) wordt het bloedverlies meer. Daarna blijft het gelijk.
- Soms kunnen medicijnen het extra bloedverlies verklaren, zoals ontstekingsremmers, bloedverdunners of medicijnen tegen depressie.
« Bekijk de gehele woordenlijst