Het Humaan Papillomavirus, ook wel HPV genoemd, is een virus dat op de huid en slijmvliezen voorkomt. Van het virus zijn momenteel meer dan 100 typen bekend. De meeste HPV typen vormen geen risico voor de gezondheid. Ongeveer 30 typen van het HPV komen voor op de slijmvliezen van de geslachtsorganen. Daar verstoren ze de celgroei. De typen 6 en 11 kunnen hier genitale wratten veroorzaken. Andere typen, met name 16 en 18 kunnen voorstadia van kanker veroorzaken.

HPV wordt overgedragen door contact tussen de slijmvliezen van de penis, vagina of anus. Het virus kan ook op de onderbuik en billen zitten en tijdens het vrijen via de huid, vingers of mond worden overgedragen. Het is erg besmettelijk.

Vrijen met een condoom verkleint de kans op besmetting met HPV, maar beschermt zeker niet volledig tegen HPV. Het virus zit ook op de huid rondom de geslachtsorganen. Veilig vrijen blijft altijd belangrijk.

De meeste mensen hebben geen klachten. Zij merken niet dat zij met HPV geïnfecteerd zijn, maar kunnen het virus wel overdragen.

Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt u uitgebreide en betrouwbare informatie.

Veelgestelde vragen over HPV en voorstadia van baarmoederhalskanker

HPV kan baarmoederhalskanker en het voorstadium van baarmoederhalskanker (CIN) veroorzaken. Wil je meer weten over HPV, het bevolkingsonderzoek, de uitslag van het uitstrijkje (Pap-uitslag), vaccinatie of voorstadia van baarmoederhalskanker? Je vindt de antwoorden hier. Goed om te weten: ze zijn gecontroleerd door artsen en deskundigen. 
Zie: Veelgestelde vragen over HPV en voorstadia van baarmoederhalskanker

Lees ook: HPV vaccinatie
Jaarlijks tientallen doden door negeren oproep uitstrijkje
Lees ook meer op: degynaecoloog.nl