Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een verzakking, ook wel prolaps genoemd:
Een verzakking kan zich voordoen bij een verzwakte bekkenbodem. De bekkenbodem kan verzwakken door een bevalling, lichamelijk zwaar werk, tijdens, rondom de overgang wanneer de hormoonhuishouding verward raakt.
Maar ook afwijkingen in de spieren, het bindweefsel, een te hoog BMI en eerdere operaties in de bekkenbodem die hebben plaats gevonden.
De stevigheid van de bekkenbodem gaat verslappen en het kan op elke leeftijd voorkomen.
De blaas, de baarmoeder en de endeldarm worden met een aantal banden op hun plaats gehouden. Bovendien rusten deze organen op de spieren van de bekkenbodem. Als de banden en spieren niet sterk genoeg zijn, kunnen de organen in meer of mindere mate naar buiten komen. Dit wordt een verzakking genoemd. Er kan één orgaan verzakt zijn, maar het komt ook voor dat meer organen tegelijkertijd verzakt zijn.
Welke klachten kunnen zich voordoen?
Dit kan afhankelijk zijn van het soort verzakking. Sommige vrouwen hebben geen klachten en word het bij toeval ontdekt.
Een vervelend drukkend gevoel in de vagina, balgevoel, het gevoel dat er iets uit de vagina komt. Dit zijn vaak gehoorde klachten maar ook een zwaar, drukkend gevoel in de buik of bekken. Verlies van urine of moeite met plassen of poepen. Vaak moeten plassen, niet goed uit kunnen plassen wat weer een blaasontsteking kan veroorzaken.
Ook het vrijen kan problemen geven en lage rugklachten kunnen ook voorkomen.
Bij een verzakking is de behandeling afhankelijk van veel factoren. Als na een hersteloperatie opnieuw een verzakking optreedt of als weefsel zodanig verzwakt is dat herstel met lichaamseigen weefsel niet mogelijk is, kan het zijn dat de specialist een vaginaal implantaat, chirurgisch mesh, kunststof matje adviseert.
Lees: Urineverlies en verzakking
Lees: Bekkenbodemklachten bij vrouwen
Urogynacoloog en lid van de Medische Advies Raad Bekkenbodem4All Manon Kerkhof legt uit wat klachten en behandelopties zijn van verzakkingen in het bekkenbodemgebied: Youtube filmpje
Richtlijn prolaps
22-01-2015 is de nieuwe richtlijn prolaps aangenomen in de vereniging (NVOG). Deze richtlijn is opgesteld in samenwerking met diverse andere wetenschappelijke verenigingen (chirurgen, urologen, huisartsen, bekkenfysiotherapeuten en maag-darm-lever artsen). De aanbevelingen in deze richtlijn zijn gebaseerd op al het beschikbaar wetenschappelijk bewijs rondom prolapschirurgie.
Keuzehulp bij verzakking
Er zijn twee keuzehulpen tot stand gekomen met medewerking van Stichting Bekkenbodem4All
- Voor een verzakking van de baarmoeder, blaas of endeldarm zijn verschillende behandelingen mogelijk. In deze keuzehulp krijgt u informatie over de voordelen en nadelen van iedere behandeling. Met de keuzehulp kunt u zich voorbereiden op het bezoek aan uw arts. Samen kiest u de behandeling die het best bij u past. U kunt de keuzehulp na afloop printen. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen en bespreken met uw huisarts, familie of vrienden.
Meer hierover kunt u lezen in de Keuzehulp verzakking - Bij een verzakking van de baarmoeder, blaas of endeldarm zijn verschillende operaties mogelijk. Deze keuzehulp gaat over de voordelen en nadelen van de verschillende operaties. Voor een verzakking zijn ook andere behandelingen mogelijk. Meer daarover kunt u lezen in de keuzehulp Keuzehulp operatie bij verzakking