Heeft u het gevoel dat er een bal in uw vagina voelbaar is? Dit heeft vaak te maken met een verzakking van de blaas of baarmoeder. Beide is ook mogelijk.

De blaas, de baarmoeder en de endeldarm worden met een aantal banden op hun plaats gehouden. Bovendien rusten deze organen op de spieren van de bekkenbodem. Als de banden en spieren niet sterk genoeg zijn, kunnen de organen in meer of mindere mate naar buiten komen. Dit wordt een verzakking genoemd. Er kan één orgaan verzakt zijn, maar het komt ook voor dat meer organen tegelijkertijd verzakt zijn.

Ongewild urineverlies (incontinentie) of problemen met de ontlasting kunnen het gevolg zijn. Bij een verzakking is de behandeling afhankelijk van veel factoren. Als na een hersteloperatie opnieuw een verzakking optreedt of als weefsel zodanig verzwakt is dat herstel met lichaamseigen weefsel niet mogelijk is, kan het zijn dat de specialist een vaginaal implantaat, chirurgisch mesh, kunststof matje adviseert.
Zie: Bekkenbodemklachten bij vrouwen

Urogynacoloog en lid van de Medische Advies Raad  van Bekkenbodem4All Manon Kerkhof legt uit wat klachten en behandelopties zijn van verzakkingen in het bekkenbodemgebied: Youtube filmpje

Keuzehulp bij verzakking

Er zijn twee keuzehulpen  tot stand gekomen met medewerking van Stichting Bekkenbodem4All

  • Voor een verzakking van de baarmoeder, blaas of endeldarm zijn verschillende behandelingen mogelijk. In deze keuzehulp krijgt u informatie over de voordelen en nadelen van iedere behandeling. Met de keuzehulp kunt u zich voorbereiden op het bezoek aan uw arts. Samen kiest u de behandeling die het best bij u past. U kunt de keuzehulp na afloop printen. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen en bespreken met uw huisarts, familie of vrienden.
    Meer hierover kunt u lezen in de Keuzehulp verzakking
  • Bij een verzakking van de baarmoeder, blaas of endeldarm zijn verschillende operaties mogelijk. Deze keuzehulp gaat over de voordelen en nadelen van de verschillende operaties. Voor een verzakking zijn ook andere behandelingen mogelijk. Meer daarover kunt u lezen in de keuzehulp Keuzehulp operatie bij verzakking

Externe links: