Wanneer verlies ik teveel bloed bij de menstruatie?

Gemiddeld verlies je ongeveer vier eetlepels bloed per menstruatie. Het duurt meestal 2 tot 8 dagen dat je ongesteld bent, om de 21 tot 35 dagen. Vaak verlies je de eerste dagen het meest. Maar dat alles verschilt van vrouw tot vrouw
Wat is dan teveel bloedverlies? Daar is sprake van als je langer of meer bloed verliest dan gewend. Wat merk je dan:

  • Je moet het maandverband of tampon vaak verwisselen (korter dan 4 à 5 uur) zowel overdag als ’s nachts
  • Je moet tegelijkertijd maandverband en tampon gebruiken
  • Je verliest grote klonten (stolsels) bloed.
  • Je bent lang ongesteld (langer dan 4 tot 7 dagen)
  • Je hebt veel buikpijn
  • En ook heel belangrijk: de menstruatie heeft een vervelende invloed op de dagelijkse leven. Je zegt bijvoorbeeld afspraken af en gaat niet naar je werk.

Je bent zeker niet de enige die last heeft van veel bloedverlies tijdens het ongesteld zijn! Een op de vijf vrouwen heeft er mee te maken. Het is een medisch erkend probleem waar de huisarts of de gynaecoloog goed bij kan helpen.

Meer weten over een ‘normale’ menstruatie? Zie: menstruatie/ongesteld zijn

Wat kan de oorzaak zijn?

  • Een ontsteking van het kleine bekken, PID – Pelvic inflammatory disease, heeft buikpijn als belangrijkste symptoom maar kan ook hevige menstruatieproblemen geven.
  • Heel soms wordt hevig bloedverlies veroorzaakt door bloedingsafwijkingen. In dat geval kun je er vaak vanaf de eerste menstruatie last van hebben
  • In de eerste 3 maanden na plaatsing van het spiraaltje (voorbehoedsmiddel) wordt het bloedverlies meer. Daarna blijft het gelijk.
  • Soms kunnen medicijnen het extra bloedverlies verklaren, zoals ontstekingsremmers, bloedverdunners of medicijnen tegen depressie.

Je bent zeker niet de enige die last heeft van veel bloedverlies tijdens het ongesteld zijn! Een op de vijf vrouwen heeft er mee te maken. Het is een medisch erkend probleem waar de huisarts of de gynaecoloog goed bij kan helpen.

Kijk hier voor uitgebreide informatie: alles over hevig menstrueel bloedverlies

Behandelingsmogelijkheden

Welke behandelingen voor jou mogelijk zijn, hangt af van de oorzaak van het bloedverlies. Daarom is een bezoek aan de huisarts de belangrijkste eerste stap. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Wat doet de huisarts bij veel bloedverlies tijdens menstruatie?

  • De huisarts zal vragen stellen om zo de symptomen in kaart te brengen.
  • Om je bezoek goed voor te bereiden kunt je eventueel alvast een keuzehulp invullen en uitprinten. Deze is te vinden op de website van www.thuisarts.nl: Ik verlies veel bloed als ik ongesteld ben. Wat is er mogelijk?
  • Eventueel kan de huisarts onderzoeken of de baarmoeder vergroot is. Dit kan met een inwendig onderzoek via de vagina. Vindt de huisarts geen afwijkingen, dan is meer onderzoek meestal niet nodig.
  • Is de baarmoeder wel anders dan normaal, dan kan een poliep of vleesboom bijvoorbeeld de oorzaak zijn. Met een inwendige echo is dit te zien. De arts brengt dan een dunne staaf een stukje in de vagina.
  • Uw huisarts kan een bloedtest doen om u te controleren op bloedarmoede.

Lees verder op: hevig bloedverlies tijdens menstruatie

Wat doet een gynaecoloog bij veel bloedverlies tijdens menstruatie

Afhankelijk van de oorzaken, zijn dit de meest voorkomende behandelingen bij veel bloedverlies tijdens menstruatie:

  • Behandeling met hormoontherapie: de pil of een spiraal zijn kunnen het baarmoederslijmvlies dunner maken en het menstrueel bloedverlies zo verminderen. Het is wel een tijdelijke oplossing, als je ermee stopt, komt het bloedverlies weer terug.
  • Myomen (vleesbomen) of poliepen wegschrapen: deze ‘behandeling is voor vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies door myomen of poliepen. Je komt ervoor in aanmerking als je niet zwanger bent, geen last hebt van bekkeninfecties of afwijkingen aan de baarmoederhals en als er geen sprake is van baarmoeder(hals)kanker.
  • Verwijdering van het baarmoederslijmvlies: het baarmoederslijmvlies bestaat uit twee lagen: één die er altijd is, en één die er alleen tijdens de menstruatiecyclus wordt opgebouwd zodat de bevruchte eicel zich kan nestelen. Wordt deze eicel niet bevrucht dan wordt de laag weer afgevoerd tijdens de menstruatie. Bij vrouwen met een dikke laag baarmoederslijmvlies kan de verwijdering ervan zorgen dat het bloedverlies minder wordt of zelfs stopt.
  • Wegschrapen van baarmoederslijmvlies (Dilatatie & Curettage): hierbij wordt de bovenste laag van het baarmoederslijmvlies weggeschraapt.
  • Baarmoederverwijdering (hysterectomie): voor deze oplossing wordt soms besloten als er geen andere oplossingen meer zijn.

Bekijk hier informatiefilmpjes over veel bloedverlies tijdens de ongesteldheid:  degynaecoloog.nl

Waar kan ik terecht?

In veel ziekenhuizen en klinieken is een menstruatie-poli. Dit zijn speciale gynaecologische spreekuren waar vrouwen terecht kunnen met abnormaal bloedverlies en problemen tijden de menstruatie. Er vinden onderzoeken plaats om zo uw klachten in beeld te brengen en er een behandelplan opgesteld kan worden. U kunt op de website gynaecologie van uw ziekenhuis zien of er een menstruatie-poli aanwezig is.