Ga naar hoofdinhoud

Eierstokproblemen

In de eierstokken kunnen zich goedaardige gezwellen bevinden. Ze worden ovariumcysten genoemd. Een cyste is een met vocht gevulde holte. Er bestaan verschillende soorten. Sommige verdwijnen vanzelf, andere niet. Bij twijfel over de soort cyste of wanneer de cyste groter is dan 7 cm in doorsnede wordt verwijdering geadviseerd. Endometriose (het slijmvlies dat de binnenkant van de baarmoeder bekleedt bevindt zich ook op plaatsen buiten de baarmoeder) kan ook in de eierstokken voorkomen. Er kunnen dan cysten gevuld met bloed, de zogenaamde chocoladecysten, ontstaan. Naast goedaardige kunnen er ook kwaadaardige gezwellen in de eierstokken voorkomen.

Lees verder in brochure: eierstokcysten

Lees ook: eierstokkanker

PCOS

Polycysteus-ovariumsyndroom of PCOS is een aantal samenhangende afwijkingen, waarbij vaak (kleine) cysten in de eierstokken aanwezig zijn. De afwijkingen worden waarschijnlijk veroorzaakt door, en of gaan gepaard met hormonale afwijkingen.

Hierdoor ontwikkelen zich in de eierstokken (ovarium) meerdere (poly) cystes. De eicellen groeien niet of onregelmatig, waardoor er geen of onregelmatig een eisprong optreedt en vrouwen onregelmatig of niet menstrueren. Doordat de eisprong onregelmatig of geheel niet plaatsvindt zijn deze vrouwen verminderd vruchtbaar. Een hormoonbehandeling kan dit verhelpen.

Naar schatting heeft ongeveer tien tot vijftien procent van de vrouwen PCOS. Het komt relatief vaker voor bij Indiase vrouwen en Aboriginals. In Afrika is het veel zeldzamer.
Lees verder PCOS

Turnersyndroom

Het Syndroom van Turner ontstaat door een aangeboren, niet erfelijke, chromosomale afwijking en komt voor bij ongeveer 1 op de 2500 meisjes. Meisjes met het Syndroom van Turner missen één of een gedeelte van één van de zogenoemde X-chromosomen die de genen dragen voor de ontwikkeling van de eierstokken, de productie van geslachtshormoon, de lengtegroei en de lichamelijke geslachtsrijping.

Behandeling met vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen en progesteron) kan vervangen wat de eierstokken hadden moeten maken. Lees meer over het Turnersyndroom bij Turner Contact Nederland..

Externe links:
De eierstok
Verwijdering van de eierstokken
PCOS
Sterilisatie man/ vrouw
Essure
Teratoom

Back To Top