Incontinentie, een blaas en/of darmprobleem.

Iedereen kan te maken krijgen met incontinentie. Het begin vaak klein, maar kan op den duur een groot probleem worden dat de dagelijkse activiteiten kan gaan beheersen.
Want waar kan ik naar het toilet tijdens mijn wandeling, fietstocht en tijdens het winkelen? Heeft de trein wel een toilet en mag ik bij dat restaurant of die winkel naar het toilet?
Zo gebeurt het dat men niet meer op pad gaat, want stel dat het mis gaat.

Verstandig om hulp te gaan zoeken, eerst bij de huisarts, en mocht dat onvoldoende helpen, kan daarna een uroloog bezocht worden of een continentieverpleegkundige.
Het kan zijn ook dat u bekkenfysiotherapie moet gaan volgen of medicijnen mee naar huis krijgt. Bij darmproblemen kan soms geadviseerd worden te gaan darmspoelen.

Mocht dit alles geen effect hebben, dan kan er geadviseerd worden Sacrale Neuromodulatie te overwegen.

In dit Interstim Flowchart overzicht kunt u zien wat er allemaal mogelijk is om deze klachten te behandelen. Daarnaast kunt u samen met uw arts nagaan welke behandeling het beste bij u past. Dit overzicht geeft algemene richtlijnen en mag niet worden gebruikt als alternatief voor het advies van uw arts

Sacrale Neuromodulatie met InterStim Therapie

Sacrale Neuromodulatie met InterStim Therapie voor klachten van onder andere urine- en/of ontlastingsverlies.
Als u al zonder succes andere behandelingen voor uw blaas- en/of darmcontroleproblemen heeft geprobeerd, is een proefbehandeling voor sacrale neurostimulatie (sacrale neuromodulatie of SNM-therapie) met het InterStim®-systeem misschien een optie voor u.
Sacrale neuromodulatie is een bewezen therapie met positieve langetermijnresultaten die zijn aangetoond in internationale klinische studies.1,2
De therapie is al sinds 1995 op de Europese markt. Inmiddels hebben meer dan 325.000 patiënten wereldwijd het InterStim-systeem gekregen om een betere controle te krijgen over de werking van hun blaas en/of darmen. Wereldwijd worden er gemiddeld 50 patiënten per dag mee behandeld, voor verschillende indicaties, waaronder overactieve blaas (OAB), urge-incontinentie of aandrangincontinentie, urineretentie en ontlastingsverlies.

Wat is sacrale neuromodulatie (SNM)?

Voor neurostimulatie van de sacrale zenuwen (in het heiligbeen) wordt een InterStim-neurostimulator geïmplanteerd, een soort pacemaker.
Deze wordt onder uw huid ingebracht, meestal rechts in de bovenbil, en deze stuurt lichte elektrische pulsjes naar de zenuwen in de rug die de aansturing verzorgen van de darmen, blaas en sluitspieren. De neurostimulator stimuleert deze sacrale zenuwen, waardoor u de controle over uw darm- en/of blaasfunctie kunt terugkrijgen. Als u behalve van darmcontroleproblemen ook last heeft van blaasproblemen, kunnen die mogelijk in één keer behandeld worden.

MRI-scan van hele lichaam

Met de InterStim neurostimulator (zowel de oplaadbare als de oplaadbaarvrije) in combinatie met de InterStim SureScan™ MRI-geleidingsdraad kunt u onder specifieke voorwaarden veilig* een MRI-scan (zowel 1,5 als 3 tesla) van het hele lichaam ondergaan.

U kunt hier drie patiëntenvideo’s bekijken waarin de therapie uitgelegd wordt:
Proefbehandeling sacrale neuromodulatie
Implantatie van systeem voor sacrale neuromodulatie
InterStim oplaadbare en oplaadvrije neurostimulator

Voor meer informatie zie deze folder
Bekijk hier het filmpje wat inzicht geeft over behandelopties bij verlies van ontlasting: YouTube filmpje
Of vraag uw huisarts voor een verwijzing naar een van de centra bij u in de buurt.
Klik hier als u  patiëntenverhalen wilt lezen.