Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.

Lees meer op : degynaecoloog.nl

De zin en onzin van vaginale middeltjes

De vagina is een van de meest kwetsbare delen van het lichaam. Gelukkig heeft je vagina van nature een beschermingsmechanisme. Je vagina maakt namelijk zelf melkzuur aan dat de zuurgraad in balans houdt en de aanwezigheid van schadelijke bacteriën remt. Daarnaast produceert de vaginawand tussen de puberteit en de menopauze afscheiding, om de vagina te smeren en te reinigen. Door deze twee mechanismes worden infecties voorkomen.

Je vagina is zuurder dan andere plekken van het lichaam, daarom moet je er dus ook anders mee omgaan. Gewone zeep is uit de boze, omdat je daarmee de zuurgraad verstoort! Het is van belang om de pH-waarde van je vagina op peil te houden, zodat de natuurlijke melkzuur de zure beschermlaag van de vagina in stand houdt. Het is dus zaak om de natuurlijke toestand zo veel mogelijk in stand te houden. Volgens medisch bioloog J. van de Wijgert tonen studies aan dat de samenstelling van de vaginale flora afhangt van onder andere leeftijd, etniciteit, hormoonspiegel, voeding, omgevingsfactoren, kleding, seksueel gedrag, roken en medicijngebruik. Zo zijn er allerlei invloeden die de zuurbalans kunnen verstoren en de groei van bacteriën bevorderen, wat weer een vreemd gekleurde afscheiding of een ‘onaangenaam’ geurtje kan veroorzaken.

Lees: Zin en onzin van vaginale middeltjes
Ilvy.com