Veel vrouwen hebben wel eens moeite met het inbrengen van een tampon of last van pijn bij het vrijen. Wanneer je voor het eerst met een partner slaapt kan het bijvoorbeeld gebeuren dat door de spanning de seks niet lukt. Wanneer het jou echter keer op keer niet lukt om seks te hebben of een vinger of tampon in je vagina te brengen, dan kan het zijn dat je vaginisme hebt.

Wat is vaginisme?

Wanneer je vaginisme hebt, spannen de spieren rondom je vagina zich onwillekeurig aan wanneer je geslachtsgemeenschap hebt of wanneer je bijvoorbeeld een tampon naar binnen wilt brengen. Je bekkenbodemspieren rond je vagina zijn erg sterk. Het kan daardoor voelen alsof je vagina helemaal ‘op slot’ zit. Het lukt je niet om een vinger of een tampon in te brengen en tijdens de seks is penetratie onmogelijk. Soms kan de gedachte dat er iets in je vagina wordt gebracht, zoals een penis of vinger, al zorgen voor een vaginistische reactie. Wanneer je toch probeert om gemeenschap te hebben, is dit extreem pijnlijk. Het kan per persoon verschillen wanneer je vaginistisch reageert. Bij de één lukt het bijvoorbeeld wel om een tampon naar binnen te brengen, maar is penetratie. onmogelijk. Bij de ander is het inbrengen van iets in de vagina helemaal niet mogelijk.

Vaginisme kan erg belastend voor je zijn. Je wilt graag met je partner naar bed, maar het lukt keer op keer niet. Je kunt je schamen en je minder vrouwelijk voelen. Iedereen kan toch seks hebben of een tampon naar binnen brengen? Je bent echter niet de enige en je hoeft je er niet voor te schamen. Vaginisme is over het algemeen goed te behandelen, blijf er dus niet alleen mee rondlopen.

Wil je meer weten over vaginisme? Wat kunnen oorzaken zijn, welke behandelingen zijn mogelijk en tips?
Zie: Vaginisme