Bij vierhonderd vrouwen wordt jaarlijks onnodig de baarmoeder verwijderd. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) tegen Nieuwsuur. Gynaecologen halen vaak de hele baarmoeder weg bij vrouwen die last hebben van verdikkingen, zogenoemde vleesbomen. Toch bestaat er al vijftien jaar een andere, minder ingrijpende behandeling.

Met die andere medische behandeling kunnen vrouwen met klachten hun baarmoeder toch behouden. Maar de voorlichting rond de behandeling laat veel te wensen over.

Eerder dit jaar reageerden veel gynaecologen gepikeerd op het boek De Medische Omerta van de gepensioneerde interventieradioloog Jim Reekers. Daarin schrijft hij dat gynaecologen jaarlijks onnodig duizenden baarmoeders verwijderen. Gynaecologen vinden dat hij onzin uitkraamt en wuiven de kritiek weg.

Nieuwsuur vroeg de beroepsvereniging hoeveel baarmoeders er dan wel onnodig verwijderd worden. Gynaecoloog Wouter Hehenkamp van de NVOG geeft antwoord: “Er worden in Nederland jaarlijks zo’n vierhonderd baarmoeders teveel verwijderd. Dat trekken wij ons als beroepsvereniging aan.”

Lees hier het volledige artikel: baarmoeder van 400 vrouwen per jaar onnodig verwijderd

Bron: nos nieuwsuur

Vergelijkbare berichten