Thuiswerkklachten als ‘de bizonnek’ of ‘de tabletarm’ schieten als paddestoelen uit de grond. En daar kan sinds kort een nieuwe term aan worden toegevoegd:  de thuiswerkblaas.

Breng je sinds je thuis werkt vaker een bezoek aan het kleinste kamertje van het huis, omdat je na iedere kop thee moet plassen? Dan ben je niet de enige. Van thuiswerken kan je een gevoeligere blaas krijgen.

Thuiswerkblaas

Sinds we thuiswerken, worden we niet meer opgehouden door een collega bij het koffiezetapparaat en zit je niet meer lang in de auto. Hierdoor wordt onze blaas niet meer getraind om de boel op te houden. Het gevolg daarvan is een overactieve blaas, wat eventueel kan leiden tot het kleiner worden van de blaas. Wat? Ja, je leest het goed. Je blaas is een spier en wanneer deze overmatig wordt gebruikt, wordt de blaaswand dikker. Hierdoor raakt ‘ie sneller vol en moet je dus ook vaker met plaspauze.

De grote vraag is: is het erg en kunnen we onze blaas trainen? We vroegen het bekkenfysiotherapeut Tine van den Bos. “Het is normaal om minimaal om de 1,5 uur en maximaal om de 3,5 uur te plassen. Krijg je aandrang binnen die anderhalf uur, probeer je plas dan vijf minuten uit te stellen.”

Ook kan je je thuiswerkblaas op een andere manier trainen. Je zithouding is bijvoorbeeld heel belangrijk. Van den Bos: “Wanneer je je hielen in de lucht hebt, roept dat al sneller extra aandrang op. Met deze houding span je permanent je beenspieren aan. Je bekkenbodem – waar je blaas onderdeel van is – hangt aan je beenspieren en staat in die houding continu onder spanning. Zo wordt je blaas overactief én krijg je dus overmatige aandrang. Zit dus liever met je voeten plat op de grond of op het kruis van de bureaustoel. Zo geef je je blaas wat meer rust.”

Bron: Linda

Vergelijkbare berichten