Ziekenhuizen hebben een aanzienlijk aandeel in de totale afvalproductie in België. In het UZA zetten verschillende diensten zich volop in om daar iets aan te doen. Een kijkje in het operatiekwartier, bij de technische dienst en in de keuken leert dat de toekomst er een stuk groener uitziet.

Mondmaskers, flesjes ontsmettingsgel, … tijdens de coronacrisis merkten we allemaal hoe moeilijk het is om zo weinig mogelijk afval te produceren als het op onze gezondheid aankomt. In ziekenhuizen is die uitdaging nog veel groter. De zorgsector in ­Nederland is verantwoordelijk voor zo’n zeven procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Voor België zijn er geen cijfers maar het aandeel is wellicht vergelijkbaar. En dat zorgt voor een paradox, want terwijl zorgprofessionals elke dag hun uiterste best doen om patiënten zo gezond mogelijk te houden, zorgen ze door de afvalproductie tegelijkertijd voor een negatieve impact op het leefmilieu.

Operatie geslaagd, vuilnisbak vol

Ongeveer een derde van al het ziekenhuisafval komt uit het operatiekwartier (OK). Denk aan steriele doeken, katheters en verpakkingsmateriaal. Uroloog en chirurg prof. dr. Gunter De Win van het UZA ligt er soms wakker van. ‘Na elke operatie zie ik hoeveel afval er in de vuilnisbak belandt. Dat is enorm confronterend. Zo’n vier jaar geleden stapte ik naar de Universiteit Antwerpen met de vraag of iemand wilde onderzoeken hoe we duurzamer kunnen werken in het OK en welke mogelijkheden er zijn om onze afvalproductie te verminderen’, vertelt Gunter De Win.

Interesse was er zeker. Doctoraatsstudent Charlotte Harding sprong als eerste op dit project. Uitgedost in een scrub pak volgde ze acht operaties van Gunter De Win mee. Ze telde alle producten die tijdens de ingreep werden gebruikt en weggegooid. ‘Tijdens het turven viel me op dat ik de meeste streepjes zette bij de verpakkingen van instrumenten, en ook bij de steriele schorten die chirurgen dragen en steriele doeken. In volume is dat ongelofelijk veel’, vertelt Charlotte Harding. ‘Ik besloot om verder te zoeken naar een oplossing voor al die wegwerpbare schorten.’

Cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie bevestigen die inschatting: 39 procent van het afval uit een OK bestaat uit textiel. Dan volgt plastiek (26 procent) en papier en karton (7 procent). De rest bestaat uit een mix van metaal, glas, scherpe voorwerpen, gassen voor anesthesie, medicatie en lichaamsstoffen.

Lees het volledige artikel: Het kan ook anders!
Bron: Maguza

Vergelijkbare berichten