Veranderde seksualiteitsbeleving

Elke gynaecologische klacht, aandoening, onderzoek of behandeling kan gevolgen hebben voor de beleving van seksualiteit en het seksuele functioneren. Voorbeelden zijn langdurig of overmatig bloedverlies, afscheidingsklachten, bloedverlies na gemeenschap, ongewild verlies van urine, kanker of een voorstadium daarvan, verzakkingsklachten, endometriose of buikpijn door een andere oorzaak. Het is logisch dat de zin in vrijen dan vermindert. Dit kan ook veroorzaakt worden door de klacht op zich, door ongerustheid, door schaamte of door bijwerkingen van bepaalde hormonen of andere medicijnen.
Gynaecologische klachten kunnen niet alleen seksuele problemen veroorzaken, maar ook het gevolg ervan zijn.

Zie ons magazine: Weer plezier in seks
Lees de brochure: seksuele problemen bij vrouwen

Vaginisme

Een vaginistische reactie betekent het automatisch aanspannen van de spieren van de bekkenbodem. De opening van de vagina wordt zo heel nauw. Het lukt niet om seksuele gemeenschap te hebben en soms geeft ook het inbrengen van een tampon en/of een vinger problemen. Een inwendig onderzoek bij een arts is dan zeer pijnlijk.
Zowel psychische als lichamelijke oorzaken of een combinatie van beide kunnen een rol spelen. Vaginisme is één van de seksuele problemen die kunnen optreden bij gynaecologische klachten.

Zie: Vaginisme
Lees de brochure: Vaginisme

Externe links: