Assistant professor Anique Bellos-Grob ontvangt dit jaar de KNAW Early Career Award voor haar onderzoek binnen de bekkenbodem problematiek. De prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, bestaat uit een bedrag van 15.000 euro en een kunstwerk voor elk van de laureaten. De Award is bedoeld voor onderzoekers in Nederland die aan het begin van hun carrière staan en die vernieuwende, originele ideeën hebben.

Dr. Bellos-Grob maakt gebruik van beeldvorming (MRI en echografie) om de diagnostiek en therapie rondom verzakkingen, urine- en ontlastingsincontinentie te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is de beperkte succeskans om bij vrouwen met een verzakking een pessarium aan te meten.
Door gebruik te maken van een kantelbare MRI-scanner, waarbij de positie van een pessarium ring in zowel staande als liggende positie beoordeeld kan worden, hoopt ze antwoorden te vinden over hoe een pessarium werkt en uiteindelijk een geschikt pessarium te maken voor iedere vrouw die dit wil.
Een tweede project richt zich de zogenaamde totaalrupturen, het doorscheuren van vagina tot anus bij de bevalling. Door gebruik te maken van 4D echografie hoopt ze vrouwen goed te kunnen informeren over het anatomisch, maar ook functioneel herstel van de anale sluitspier, zonder dat daarvoor invasieve inwendige (ballon) metingen nodig zijn.

Dr. Bellos-Grob werkt als onderzoeker aan de Universiteit Twente (Enschede) en is als Technisch Geneeskundige onderdeel van het bekkenbodemteam in het ziekenhuis Ziekenhuisgroep Twente (ZGT – Hengelo/Almelo).

Zie ook: UT onderzoeker Anique Bellos – Grob ontvangt KNAW Early Career Award

Vergelijkbare berichten