Vandaag is het HPV Awareness day, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het humaan papillomavirus (HPV). Maar wat is HPV precies, hoe loop je het virus op en hoe kun je besmetting voorkomen?

HPV is een zeer besmettelijk virus en komt veel voor. Het is seksueel overdraagbaar en wordt doorgeven door huid-op-huidcontact. Bijna iedereen krijgt het, maar bij de meeste mensen ruimt het lichaam het virus zelf op.

Een belangrijke manier om infectie te voorkomen is vaccinatie. In eerste instantie werden alleen meisjes uitgenodigd, omdat duidelijk was dat baarmoederhalskanker onlosmakelijk met HPV verbonden is. Over de gezondheidswinst bij andere kankersoorten was nog weinig bekend.

Inmiddels is duidelijk dat HPV-typen 16 en 18 ook anus-, penis-, vagina-, schaamlip- en mond-keelholtekanker kunnen veroorzaken.

Ook jongens krijgen een uitnodiging

Daarom rolde het RIVM afgelopen februari een nieuw HPV-programma uit. Vanaf 2009 werden meisjes van twaalf en dertien jaar uitgenodigd voor vaccinatie.
Op 1 februari werd die leeftijdsgrens verlaagd naar negen en tien jaar en sindsdien worden ook jongens in die leeftijd uitgenodigd. Dat gebeurde naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad in 2019. Daarbij heeft het adviesorgaan naar onder meer het belang van het vaccineren van jongens gekeken.

“Het is beter om te vaccineren voordat kinderen überhaupt aan seks denken.”
Jeanne-Marie Hament, programmamanager bij RIVM

“Het is van belang dat jongens en meisjes nog niet seksueel actief zijn als de prik gegeven wordt”, zegt Heleen van Beekhuizen, gynaecologisch oncoloog en voorzitter van de Taskforce HPV-kankervrij. “Omdat het in het rijtje past met vaccinaties die op negenjarige leeftijd worden gegeven, is dat een logischer moment. En tegelijkertijd zal het bij kinderen minder discussie oproepen.”

Lees meer: Het belang van vaccineren tegen HPV
Bron: nu.nl

Vergelijkbare berichten