Persbericht:

Donderdag 8 oktober 2020
In de ‘Week van de Toegankelijkheid’, 5 t/m 9 oktober 2020
Voeren wij Actie: Elke trein een Plee! Teken Mee!

We roepen de gemeente Winterswijk op actie te nemen tegen de toiletloze trein in hun gemeente.

De provincie Gelderland heeft het voornemen om pas ná 2037/2042 te rijden met treinen met toilet op het traject Arnhem-Winterswijk (reistijd 1 uur en 7 minuten). Wij vragen de gemeente Winterswijk op te komen voor de belangen van de mensen die een toilet in de trein nodig hebben. Mensen met incontinentieproblemen kunnen niet reizen met een trein zonder toilet. Een op de vier mensen heeft buik en/of blaasproblemen.
Zij hebben dringend in elke trein een toilet nodig om te kunnen reizen. Treinen zonder toilet zijn niet toegankelijk voor hen. In Winterswijk zijn de inwoners aangewezen op enkel toiletloze treinen.

Coronaveilige actie:
Op donderdag 8 oktober verzamelen Sandra Gosseling (Ambassadeur Toiletalliantie) en Greetje van Amstel (Actiegroep Treinen Met Toiletten / Pleeback) handtekeningen: ‘Elke Trein een Plee, Teken Mee!’.
U kunt ons vinden bij het station in Winterswijk van 14.30 tot 16.30 uur. We zijn herkenbaar aan onze bolderkar, de rollen wc-papier, de actieborden en de po’s.
Aan het eind van de middag gaan we naar het gemeentehuis om de handtekeningen aan te bieden aan het bestuur van de gemeente. Wij verzoeken de gemeente actie te nemen: de provincie Gelderland aan te sporen toiletten in te bouwen in de trein. ‘Het is noodzakelijk voor hun inwoners dat er een toilet is in de trein’.
De wethouder Mobiliteit, Mevrouw T. Zomer zal de handtekeningen in ontvangst nemen om 17.00 uur voor het gemeentehuis. Coronaveilig: buiten, met mondkapjes en met 1,5 meter afstand.

Petitie:
Tevens zijn wij gestart met de online petitie: Teken Mee!’ ‘Elke Trein een Plee!’
Deze petitie zal later aangeboden worden aan alle gemeenten langs de toiletloze lijn:
Winterswijk, Aalten, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Montferland, Zevenaar, Duiven, Westervoort, Arnhem.

Dit is de tweede actie bij gemeenten langs de toiletloze lijn.
In de gemeente Oude IJsselstreek heeft op 17 september burgemeester Otwin van Dijk (ook voorzitter Patiëntenfederatie Nederland) de actie ondersteund en onze verontwaardiging gedeeld.

Info: Sandra Gosseling 06- 22755712
Greetje van Amstel 06-17766099

Bron: Treinen met Toiletten

 

Vergelijkbare berichten