Persbericht:
Week van de Toegankelijkheid:

Onvoldoende toiletten in bijna de helft van de stads- en dorpscentra

Vooral mensen met een beperking of chronische ziekte zijn hiervan de dupe

Amersfoort, 8 oktober 2020 – Slechts iets meer dan de helft van de oppervlakte van stads- en dorpscentra in Nederland (53%) voldoet aan de toiletnorm (om de 500 meter een toilet). Dat blijkt uit een kaart die de Maag Lever Darm Stichting heeft laten maken. Vooral kleinere gemeenten voldoen bij lange na niet aan de norm, maar ook grote gemeenten hebben te weinig 24/7 openbare toiletten. Daardoor wordt het moeilijk om bij hoge nood op tijd een toilet te vinden. Dit is vooral een probleem voor de 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar ook voor bijvoorbeeld mensen met een beperking. Eén op de tien Nederlanders blijft daarom thuis uit angst geen toilet te vinden.

Vooral kleine gemeenten blijven achter
Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting en initiatiefnemer van de Toiletalliantie: “In 2018 hebben we de Toiletalliantie opgericht om aandacht te vragen voor het tekort aan toiletten.
Gelukkig lukt het ons steeds meer gemeenten te overtuigen dit tekort op te lossen. Veel gemeenten starten met afspraken met winkeliers en horeca en het openstellen van toiletten van gemeentelijke gebouwen. Daar zijn we ontzettend blij mee, maar dit lost het probleem niet op.
Uit deze kaart blijkt dat vooral de stadscentra, dankzij bereidwillige horeca, een goede ‘toiletdekking’ hebben.
Kleinere gemeenten blijven veelal achter en ’s nachts is er in de stadscentra ook geen toilet te vinden.
Zo kunnen buik- en blaaspatiënten, maar ook mensen met een beperking, dus nog niet volwaardig meedoen.
Daarmee voldoen die gemeenten niet aan het VN-Verdrag Handicap.”

Toiletten op een kluitje, ’s nachts dicht of dicht door corona
De kaart is gebaseerd op de toiletten die zijn aangemeld bij de HogeNood-app. Hieruit blijkt dat een aantal zaken echt nog moet verbeteren:

  • Alle toiletten zitten vaak op een kluitje aan bijvoorbeeld het marktplein, terwijl juist een goede spreiding over het gebied belangrijk is.
  • Meer dan negen op de tien toiletten zijn alleen open tijdens openingstijden van horeca, winkels en openbare gebouwen. Na sluitingstijd is de dekkingsgraad minder dan 5%: dan zijn vaak alleen openbare toiletunits open en daar zijn er maar zo’n 400 van in heel Nederland (naast zo’n 200 openbare urinoirs).
  • Niet alle aangemelde toiletten zijn nu ook daadwerkelijk open voor passanten vanwege coronamaatregelen of angst voor boetes vanwege die maatregelen.

Hulpmiddelen voor gemeenten
“We krijgen regelmatig vragen van gemeenten hoe zij hun toiletbeleid kunnen inrichten. We zijn blij daarmee te kunnen helpen, want twee derde van de gemeenten heeft geen beleid. Deze kaart is daarbij ook een handig hulpmiddel dat mogelijk is gemaakt door giften van Ars Donandi Yske-Walther fonds en het Dr. C.J. Vaillantfonds.
Op Wereldtoiletdag (donderdag 19 november) publiceren we ook een rangorde van de toiletvriendelijkheid van gemeenten, zodat zij zichzelf kunnen afzetten tegen andere gemeenten,” aldus Tool.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Vergelijkbare berichten