skip to Main Content

Verzakkingen

De blaas, de baarmoeder en de endeldarm worden met een aantal banden op hun plaats gehouden. Bovendien rusten deze organen op de spieren van de bekkenbodem. Als de banden en spieren niet sterk genoeg zijn, kunnen de organen in meer of mindere mate naar buiten komen. Dit wordt een verzakking genoemd. Er kan één orgaan verzakt zijn, maar het komt ook voor dat meer organen tegelijkertijd verzakt zijn.

Ongewild urineverlies (incontinentie) of problemen met de ontlasting kunnen het gevolg zijn. Bij een verzakking is de behandeling afhankelijk van veel factoren. Als na een hersteloperatie opnieuw een verzakking optreedt of als weefsel zodanig verzwakt is dat herstel met lichaamseigen weefsel niet mogelijk is, kan het zijn dat de specialist een vaginaal implantaat, chirurgisch mesh, kunststof matje adviseert.
Lees de brochure: Bekkenbodemklachten bij vrouwen

Lees het ervaringsverhaal: voorwandplastiek en baarmoederverwijdering

Richtlijn prolaps

22-01-2015 is de nieuwe richtlijn prolpas aangenomen in de vereniging (NVOG). Deze richtlijn is opgesteld in samenwerking met diverse andere wetenschappelijke verenigingen (chirurgen, urologen, huisartsen, bekkenfysiotherapeuten en maag-darm-lever artsen). De aanbevelingen in deze richtlijn zijn gebaseerd op al het beschikbaar wetenschappelijk bewijs rondom prolapschirurgie.
Lees hier: richtlijn prolaps

Externe links:

Back To Top
X