De medische term voor deze operatie is uterusextirpatie of hysterectomie.

Bij goedaardige afwijkingen aan de baarmoeder bestaan vaak verschillende behandelingsmogelijkheden. Een operatie is meestal niet de eerste keus en komt vaak pas ter sprake als andere behandelingsmogelijkheden de klachten onvoldoende kunnen verhelpen. Dit is een belangrijk verschil met kwaadaardige aandoeningen, waarbij er over het algemeen weinig te kiezen valt.
De baarmoeder kan via de vagina of de buikwand verwijderd worden. De baarmoeder-hals- kan alleen behouden blijven bij een operatie via de buikwand.

Lees de brochure: verwijdering van de baarmoeder

Lees hier meer over baarmoederverwijdering bij goedaardige aandoeningen van het Leids Universitair Medisch Centrum baarmoederverwijdering bij goedaardige aandoeningen

Baarmoederverlies na een bevalling

Helaas kan het ook gebeuren dat men na een bevalling een baarmoederverwijdering moet ondergaan. Vaak zo plotseling om het leven van de moeder te redden.

Lees hier een ervaringsverhaal: Baarmoederverlies na bevalling

Het Syndroom van Turner

Ook bij bepaalde genetische afwijkingen of bepaalde syndromen kan het noodzakelijk zijn om de baarmoeder te verwijderen.

Lees hier het verhaal van een vrouw die het Syndroom van Turner heeft en in verband met een grote kans op baarmoederkanker haar baarmoeder heeft moeten laten verwijderen.

Lees het ervaringsverhaal: verwijdering van de baarmoeder via bikinisnede