Keizersnede

Woensdag om 20.00 uur was de keizersnede gepland. Om 18.30 uur moesten we er zijn en om 20.00 uur staken ze de epi, die meteen goed zat. Ik was in de wolken! Dit keer ging ik de bevalling bewust meemaken. Mijn ventje kwam naast mij, hield mijn hand vast en ja hoor, na 15 minuten zag ik een zwart koppeke naast mij passeren en ik hoor de gyne zeggen “amai das een dikske”. Ik zie nog hoe de pediater ons dochter meeneemt naar de verzorgingstafel, maar plots krijg ik moeite met ademen. Ik zie nog hoe de pediater ons dochter van dichtbij komt tonen, maar wel wat wazig. Ik zie nog dat mijn ventje weggaat en dan een zwart gat, maar niet helemaal..

Ik herinner mij dat ik daar lag en dat ik niets kon bewegen.
Het schijnt dat ik heel de operatie bewust heb naverteld toen ik rond middernacht op intensieve lag, maar daar weet ik zelf niets meer van.

Placenta percreta *

Toen ons meisje werd geboren, merkte de gyne dat mijn placenta in en door mijn baarmoeder was gegroeid en met het loskomen ben ik heel hevig gaan bloeden. Op heel korte tijd ben ik 6 liter bloed verloren (een niet zwangere heeft 5 liter in totaal!) Mijn gyne heeft een collega opgebeld, die dan samen nog een 3e gyne hebben opgebeld. M.a.w. ze hebben met 3 gyne’s gewerkt om de bloeding te stoppen. Dat lukte, maar plots zwol mijn baarmoeder weer op en konden ze niet anders dan mijn baarmoeder wegnemen. Ik ben heel ver weg geweest..

Weer wakker

Rond 4.00 uur in de ochtend werd ik wakker, wilde van de beademing af en ons meisje bij me hebben. Gelukkig kon dat ook.

Donderdag rond 16.00 uur was ik terug op kamer! Daar ben ik begonnen met genieten van ons meisje. Ik had veel pijn, maar dat gaat iedere dag beter. Wel ben ik nog heel rap moe door al dat bloedverlies (heb nog 12 zakjes gekregen na de operatie!) en moet mij heel kalm houden.

Het is zo dubbel, we hadden wel gezegd dat 2 kindjes meer dan genoeg was voor ons, maar toch. Ik ben nog maar 23 jaar en heb geen baarmoeder meer.

Maar ja, liever dat dan dat ik er niet meer was, want het heeft blijkbaar echt niet veel gescheeld en het feit dat ik mijn dochter geboren heb zien worden maakt veel goed! *Placenta percreta is een zeldzame en levensbedreigende complicatie bij een bevalling, in de voorgeschiedenis is vaak een eerdere keizersnede.

  • Placenta accreta: de placenta is enigszins ingegroeid in de wand van de baarmoeder
  • Placenta increta: de placenta groeit verder in de wand van de baarmoeder
  • Placenta percreta: de placenta groeit door de wand van de baarmoeder heen

Vergelijkbare berichten