Na lange tijd met klachten heb ik uiteindelijk besloten om mijn operatie op Gran Canaria te laten uitvoeren.

Mijn baarmoeder was hartvormig, ik had myomen, adenomyose en een cyste op m’n rechter eierstok. Dit zorgde voor hevige en pijnlijke menstruaties die zo’n 2 á 3 weken duurden. En in de tussenpozen, van ongeveer 10 dagen, had ik ook nog eens last van spotting. Na diverse hormoonbehandelingen die allen niet, nauwelijks, of een negatief effect hadden, werd uiteindelijk besloten om te opereren. Vanwege de omvang en onduidelijke structuur van de cyste (4,5cm), wilde m’n gynaecoloog deze het liefst in zijn geheel verwijderen. Een bikinisnede was de beste optie.

Voor de operatie

In de week voor de operatie werd er een hartfilmpje gemaakt en een bloedanalyse gedaan. Met mijn gynaecoloog, die ook de operatie uit zou voeren, werd alles uitvoerig doorgesproken en werden mijn vragen beantwoord. Dit gaf mij een heel fijn en vertrouwd gevoel. De operatie zou op mijn verzoek onder algehele narcose worden uitgevoerd omdat ik erg nerveus was.

Ik kreeg het advies om 2 dagen voor de operatie alleen nog maar licht verteerbaar voedsel te eten. De dag voor de operatie mocht ik alleen nog maar helder vloeibaar voedsel nemen en moest ik ’s morgens en ’s avonds een laxeermiddel innemen. De avond voor de operatie moest ik me om 19:00 uur in de kliniek melden en kreeg ik een eenpersoons kamer met douche en toilet toegewezen. Vanaf middernacht moest ik nuchter blijven omdat ik de volgende dag als eerste op de planning stond.

De ingreep

Op 18-06-08 was het dan zover, en werden mijn baarmoeder en eierstok verwijderd.

Na ’s morgensvroeg nog een verfrissende douche genomen te hebben, werd ik om 8:30 uur naar de OK gereden. Nog een paar geruststellende woorden van m’n gynaecoloog, wat grapjes van de anesthesist die het infuus inbracht.. en ik mocht op de operatietafel plaats nemen en wist al snel nergens meer van..

Weer bijgekomen

Toen ik na iets meer dan een uurtje bijkwam, was alles achter de rug, had ik een katheter, een infuus met morfine en fysiologisch zout en kon aan mijn herstel beginnen. Omdat ik van de morfine erg misselijk werd kreeg ik nolotil. In de 2 volgende dagen werd dit langzaam afgebouwd.

Het is een Spaanse gewoonte dat er op de dag van de operatie een familielid of vriend op de kamer blijft overnachten. En dus bleef er een vriendin bij me de eerste nacht. Eigenlijk een beetje overbodig omdat ik toch niet van bed kon, maar wel zo prettig om een vertrouwd iemand naast je te hebben die je steunt.

De volgende dag mocht het katheter eruit en ging ik met hulp van 2 verpleegsters onder de douche, kreeg een licht ontbijtje en had ’s avonds al mijn eerste ontlasting. De 3e dag was ik van het infuus af en mocht beginnen met rond lopen.

Naar huis

De 4e dag mocht ik ’s morgens om 12:00 uur naar huis om daar verder aan te sterken. Na een week mochten de nietjes eruit en werd er ter controle een inwendige echo gemaakt. Alles zag er goed uit en ik hoefde pas na 2 weken weer op controle te komen.

Bij de nacontrole van de 7e week zat er op mijn overgebleven eierstok een follikel, en inmiddels heeft zich daar ook weer een cyste gevormd…

Vergelijkbare berichten