Mijn baarmoeder werd via een bikinisnede verwijderd met behoud van eierstokken en baarmoederhals. De ingreep is nu anderhalve week geleden en me erg meegevallen.

Voorgeschiedenis

Ik heb vier jaar met ernstige menstruatieklachten rond gelopen. Er werd mij steeds verteld dat het de leeftijd was. Ik ben 45 en heb twee kinderen. Na jaren tobben, met dubbel nachtverband, superplus tampons en een doosje ibuprofen per menstruatie, ben ik weer terug gegaan naar de huisarts. Deze zei dat dit wel heel vervelend was… Ik heb tegen hem gezegd dat dit niet normaal is, ik kon niet meer normaal functioneren en moest de pil slikken om in het weekend mijn menstruatie te hebben!

Hij stuurde me door naar een gynaecoloog en deze vond mijn klachten niet vreemd. Ik bleek minstens vier vleesbomen te hebben, die aan de baarmoederwand vast zaten. Er waren voor mij twee mogelijkheden: doorgaan zoals het was of eruit die handel. Voor mij duidelijk eruit. De gynaecoloog zou proberen eierstokken en baarmoederhals te laten zitten omdat dit beter is voor de hormoonhuishouding. Het maakte mij niks uit, ik wilde van mijn klachten af.

De weken voor de operatie was ik zo zwak geworden van al het bloedverlies dat ze me zelfs voor een nacht hebben opgenomen. Daarna werd ik weer naar huis gestuurd met een doos vol pillen om de tijd uit te zingen tot de operatie. Van al die pillen ben ik alleen maar zieker geworden en moest uiteindelijk met spoed geopereerd worden.

De operatie

De verdoving tijdens de operatie ging via een epidurale katheter* met een roesje. De epidurale katheter doet geen pijn. Je wordt verdoofd en dan word het slangetje in je rug ingebracht. Het vervelende daarvan is dat ze achter je bezig zijn en je niks kan zien. Er stond een verpleegster voor me, die mijn schouders masseerde om me relaxt te houden en aanwijzingen te geven, super! Je houdt namelijk je adem in als je die slang naar binnen voelt gaan en zij zegt dan rustig dat je door moet ademen. Ook je pijnmedicatie gaat via dit slangetje. Een ander voordeel is dat je geen narcose krijgt en daar dus niet ziek van wordt! Ik werd om 8.15 uur in slaap gebracht en was om 9.30 uur weer helder. Het eerste wat ik deed was kijken of ik wel geopereerd was. Ik ben op vrijdag geopereerd en op maandag was ik weer thuis. Als herboren!

Weetjes..

De laatste 3 maanden voor de ingreep bezocht ik een sportschool om mijn conditie op pijl te brengen. Dit helpt echt, hoe beter je conditie hoe sneller je herstel. Natuurlijk heb ik mijn beperkingen maar ik neem mijn rust en geef dingen uit handen. Je mag gewoon niet zwaar tillen dus ik ga me daar ook niet aan wagen.

De volgende tip kreeg ik van mijn gynaecoloog: loop gelijk rechtop, de wond trekt ook als je krom loopt. Het is de eerste keer eng, maar je belast daardoor geen andere lichaamsdelen. Bij het uit bed stappen werd mij aangeraden, hup doordraaien, hoe eerder je dit durft hoe fijner. Ik was bang voor mijn wond maar ben o zo blij dat ik hiernaar luisterde. Ik ben nu anderhalve week verder en loop als voor de ingreep.

Vergelijkbare berichten