Incontinentie
Incontinentie betekent ongewenst verlies van urine.
Er bestaan meerdere vormen.
- Inspannings-incontinentie (ook wel stress-incontinentie genoemd): Met “stress” wordt hier bedoeld dat het urineverlies optreedt als de druk in de buikholte plotseling toeneemt door het aanspannen van de spieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij niezen, hoesten, lachen, tillen, sporten of plotseling opstaan. U verliest dan urine zonder dat u aandrang voelt.
Deze vorm van incontinentie heeft vaak te maken met een zwakke bekkenbodem. - Aandrang-incontinentie (ook wel urge-incontinentie genoemd): Bij deze vorm van incontinentie hebt u zeer vaak aandrang om te plassen. Elk half uur is niet ongebruikelijk. Soms is de aandrang zo sterk of plotseling dat u het toilet niet op tijd haalt. Verandering van lichaamshouding, lopen of het horen van stromend water veroorzaakt soms ook urineverlies.
Deze vorm van incontinentie heeft meestal niets te maken met een zwakke bekkenbodem, maar wordt veroorzaakt door een stoornis van de blaas of van de zenuwvoorziening van de blaas.
Nogal wat vrouwen hebben last van beide vormen van incontinentie. Voor de behandeling is het belangrijk te onderzoeken welke vorm het zwaarst weegt.
Lees de brochure: urine incontinentie
Moet je ‘s nachts vaak plassen?
Als je iedere nacht meerdere keren naar de wc moet, ben je overdag niet goed uitgerust. Dat is best vervelend. Laat je het hierbij zitten, of kijk je of er misschien iets aan te doen is? Je huisarts kan je hierbij helpen.
1,7 miljoen Nederlanders moeten ’s nachts meerdere keren uit bed om te plassen. Overdag kan dit leiden tot (over)vermoeidheid en concentratieproblemen.
Voor een goede gezondheid heb je een goede nachtrust nodig. Op de website Plasmoe.nl vind je alvast wat informatie over nachtelijk plassen, de mogelijke oorzaken, en waarom het goed is om dit eens met je arts te bespreken.
Baas over je Blaas
Het Radboudumc is een groot onderzoeksproject gestart naar urineverlies bij vrouwen. Lotte Firet, huisarts in opleiding en onderzoeker, hoopt met een online training vrouwen te kunnen helpen.
Hoe effectief is deze training?
Uit eerder Zweeds onderzoek weten we dat deze online training met bekkenbodemspier oefeningen bij 2 op de 3 vrouwen het urineverlies sterk doet verminderen of doet stoppen. Nu bieden we de training in Nederland aan en willen we onderzoeken of dit ook een geschikte behandeling is voor Nederlandse vrouwen met stress-incontinentie.
Vrouwen kunnen zich gratis aanmelden op baasoverjeblaas.nl
Externe links:
- Blaascontrole.nl Medtronic
Darmcontrole.nl Medtronic - Gratis oefenprogramma trainen bekkenbodemspieren Tena
- Incoclub contact met lotgenoten
- Incontinentie.net
- Medisch Toiletpas verstrekker van toiletpassen
- MST Twente.nl incontinentie centrum
- Urine incontinentie.nl
- pvvn.nl neurostimulatie
- Urine-incontinentie Wikipedia
- tvt bij stress- incontinentie
Klachten
Behandelingen
In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen last van een of meer bekkenbodemklachten. U bent dus niet de enige. Tijdige herkenning en behandeling kan veel problemen op oudere leeftijd voorkomen. Praat erover met uw huisarts. Deze kan u eventueel doorverwijzen naar een bekkenfysiotherapeut of specialist.
Welke behandelingen en oplossingen zijn er voor de meest voorkomende bekkenbodemproblemen?